Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Slovēnijā pieņem stingrāku patvēruma piešķiršanas regulējumu

Slovēnijas parlaments pieņēmis stingrākas normas patvēruma piešķiršanai, lai tādā veidā censtos iegrožot migrantu plūsmu un nekļūtu par migrantu sastrēguma valsti tā sauktajā Balkānu maršrutā.

"Šī likumprojekta mērķis ir nodrošināt ātru un efektīvu patvēruma piešķiršanas procedūru tiem, kam patiešām ir nepieciešams patvērums," sacīja iekšlietu ministre Vesna Gjerkesa Žnidara, prezentējot likumprojektu parlamentā.

Starptautiskās aizsardzības likumu piektdienas vakarā atbalstīja 45 Slovēnijas parlamenta deputāti, bet četri bija pret. Slovēnijas parlamentā ir 90 deputātu vietas.

Opozīcijā esošās labēji centriskās partijas boikotēja balsojumu pēc tam, kad kreisi centriskā trīs partiju valdības koalīcija noraidīja to lūgumus noteikt stingrākus ierobežojumus patvēruma piešķiršanai un noteikt migrantu kvotas.

Jaunais likums vienkāršo patvēruma lūguma noraidīšanu personām, kas ieradušās no tā dēvētajām drošajām valstīm, tajā ir noteikts īsāks termiņš noraidījuma pārsūdzēšanai un samazināta finansiālā palīdzība bēgļiem un to ģimenes locekļiem ģimenes atkalapvienošanas gadījumā.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības grupa Amnesty International kritizēja Slovēnijas likuma grozījumus, norādot, ka tie būtiski samazina bēgļu un patvēruma meklētāju tiesības un dažos punktos pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Kopš pagājušā mēneša Slovēnijas kaimiņvalsts Austrija ir ierobežojusi migrantu ielaišanu valstī, bet Grieķijā vairāk nekā 30 tūkstoši migrantu gaida, lai varētu doties uz Eiropas ziemeļiem, tādēļ Slovēnijā pieaug bažas, ka tā kļūs par sastrēguma valsti migrantu ceļā.

Gandrīz pusmiljons migrantu, kas dodas uz Austriju un Vāciju, ir šķērsojuši Slovēniju kopš pagājušā gada oktobra pēc tam, kad Ungārija nolēma slēgt savas robežas bēgļiem.

Šajā laika posmā tikai 442 migranti ir lūguši patvērumu nelielajā Alpu valstī, kurā dzīvo divi miljoni cilvēku un kurai ir 670 kilometrus gara robeža ar Horvātiju, kas ir arī bezvīzu Šengenas zonas ārējā robeža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits