Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +26 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Soču olimpiskās spēles būs visu laiku dārgākās vēsturē

Tieši pēc gada - 2014. gada 7. februārī - Krievijas Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos, kas padomju gados miljoniem darbaļaužu bija viena no iecienītākajām vasaras atvaļinājuma pavadīšanas vietām, tiks atklātas XXII ziemas olimpiskās spēles.

Nav jāšaubās, ka krievi parūpēsies, lai nozīmīgais sporta forums tā dalībniekiem un apmeklētājiem paliktu atmiņā uz mūžu. Tomēr tam būs ļoti augsta cena, jo jau tagad šīs olimpiskās spēles, kurām gatavošanās norit Valsts prezidenta Vladimira Putina uzraudzībā, ir iegājušas vēsturē kā visu laiku dārgākās, pārspējot gan pēdējās vasaras spēles Londonā, gan ziemas spēles Vankūverā.

Pārspēj Londonu un Pekinu

Soču olimpiskās spēles ir Kremļa līdera V. Putina personīgi izlolots projekts, kas Maskavai nav vienkārši sporta pasākums, bet lielā iespēja, lai parādītu pasaulei, ka Krievija ir pārtikusi un varena valsts. «Projekts atrodas pastāvīgā viņa kontrolē, un mēs baudām pilnu valdības atbalstu,» Soču spēļu orgkomitejas vadītājs Dmitrijs Čerņišenko sacīja aģentūrai AP. «Tās patiešām ir viņa spēles, jo viņš apzinās šo spēļu varenību.»

Cēlā mērķa vārdā neviens nedomā par saprātīgiem tēriņiem. Krievijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Soču spēļu kopējās izmaksas būs 50 miljardi dolāru (26 miljardi latu), kas tās padara par visu laiku dārgākajām olimpiskajām spēlēm.

Pērn notikušās vasaras olimpiskās spēles Londonā izmaksāja 37,8 miljardus dolāru (19,6 miljardi latu), bet 2010. gadā notikušās Vankūveras ziemas olimpiskās spēles «tikai» 1,8 miljardus dolāru (936 miljoni latu). Soči dārdzības ziņā pārsitīs pat Pekinu, kur 2008. gada vasarā notikušās spēles izmaksāja vairāk nekā 40 miljardus dolāru (20,8 miljardi latu).

Kad 2007. gadā Starptautiskā Olimpiskā komiteja piešķīra Sočiem tiesības rīkot 2014. gada ziemas spēles, V. Putins paziņoja, ka kūrortpilsētas pārveidošana par pasaules klases ziemas sporta veidu centru izmaksās 12 miljardus dolāru (6,24 miljardi latu). Tas nozīmē, ka šajos gados izmaksas ir pieaugušas četrkārtīgi.

Organizatori apgalvo, ka milzīgais izdevumu pieaugums ir saistīts ar plašajiem celtniecības darbiem, jo visas Soču spēlēm nepieciešamās sporta celtnes, sportistu ciematiņi un preses centrs tika uzslieti no nulles. Tomēr plašākie darbi bija nepieciešami infrastruktūras uzlabošanai, jo vajadzēja izbūvēt jaunus ceļus, ielas, pārvadus, tiltus un tuneļus.

Pasaulē dārgākais ceļš

Krievijas valdība uzsver, ka pusi no visām Soču spēļu izmaksām sedz privātās investīcijas. Tajā pašā laikā spēļu ģenerālsponsors ir naftas milzis Rosneft, bet starp lielākajiem atbalstītājiem ir gāzes monopoluzņēmums Gazprom, Eiropas trešā lielāka banka Sberbank un Krievijas dzelzceļš, kuras visas ir valsts kontrolētas kompānijas.

Tādēļ būtībā spēļu uzpūstās izmaksas sedz Krievijas nodokļu maksātāji. Tomēr reti kurš skandina trauksmi par iespējamu valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Analītiķi domā, ka sabiedrības kūtrums ir saistīts ar V. Putina valdīšanas laikā panākto relatīvo dzīves līmeņa paaugstināšanos un stabilitāti, tādēļ daudziem ir maza daļa gar to, ko dara vara.

Bet ir arī tādi, kas nebaidās skandēt, ka milzīgas naudas summas ir «izkūpējušas gaisā», pateicoties korumpētām amatpersonām un noziedzīgiem grupējumiem. «Ikviens liela mēroga projekts Krievijā ir saistīts ar korupciju,» uzskata Jūlija Ņišņēviča, kura ir galvenā pētniece starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International Maskavas birojā. «Parasti kukuļos aiziet 30% no izmaksām, bet Soču spēļu gadījumā mūsu aplēses ir krietni augstākas, iespējams, pat 50%.»

Kāds anonīms blogeris, kurš apgalvo, ka kādreiz ir darbojies celtniecības nozarē Sočos, raksta, ka parasti 20% no būvniecības projekta izmaksām ir «mesli» atbildīgajām amatpersonām.

Spilgtākais piemērs prātam neaptveramajai izšķērdībai, gatavojoties Soču spēlēm, ir par pasaulē dārgāko ceļu nodēvētā maģistrāle, kas savienos Melnās jūras piekrastē esošos Sočus ar Kaukāza kalnos esošo Krasnaja Poļanas pilsētu.

48 kilometrus garās šosejas izbūve izmaksās aptuveni 6 miljardus dolāru (3 miljardi latu) jeb aptuveni 125 miljonus dolāru par kilometru (65 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits