Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Soross apmeklējis Mjanmu, kur veidos bāzi savai darbībai

ASV miljardieris un investors Džordžs Soross ceturtdien paziņoja, ka ir apmeklējis Mjanmu un plāno tur izveidot oficiālu bāzi savai filantropiskajai darbībai. Soross paziņoja, ka no 26.decembra līdz 3.janvārim apmeklējis Mjanmu, kur ticies ar šīs valsts prezidentu Theinu Seinu un disidenti Aunu Sanu Su Či.

Soross, kurš finansē demokrātijas iniciatīvas Mjanmā, apmeklēja šo valsti kā filantrops. Viņš sacīja, ka plāno nodibināt "oficiālu klātbūtni" šajā valstī, lai atbalstītu tās "pāreju no slēgtas uz atvērtāku sabiedrību".

Soross piebilda, ka sarunās ar Su Či plaši apspriedis "reformu procesu". "Mani fondi ir 20 gadus atbalstījuši demokrātijas kustību [Mjanmā], bet šī bija mana pirmā tikšanās ar Aunu Sanu Su Či," sacīja Soross. Viņš atzina, ka savā darbībā Mjanmā lielā mērā vadās no Su Či "redzējuma".

Sorosa Atvērtās sabiedrības fondi kopš 1994. gada ir finansējuši vairākus projektus Mjanmā, atbalstot mazākumtautības, sievietes un jauniešus.

Mjanmas varas iestādes decembrī atļāva disidentes Aunas Sanas Su Či opozīcijas kustībai Nacionālā līga par demokrātiju (NLD) vēlreiz reģistrēties kā politiskai partijai. Ir gaidāms, ka pēc šī lēmuma Nobela Miera prēmijas laureāte Su Či īstenos savu nodomu kandidēt šogad gaidāmajās parlamenta papildvēlēšanās, kuru datums vēl nav noteikts.

Mjanmas valdība, kas tika izveidota pēc 2010. gada novembrī notikušajām vēlēšanām, ir spērusi soļus politiskās līdzdalības paplašināšanai, atbrīvojusi daudzus politieslodzītos un pakāpeniski paplašina izteikšanās un pulcēšanās brīvības. Prezidents Theins Seins, kurš ir bijušais ģenerālis, ir piedalījies sarunās ar Su Či, sācis dialogu ar mazākumtautību partizāniem un paudis vēlmi uzlabot attiecības ar Rietumvalstīm.

Mjanmu pēdējā laikā apmeklējuši vairāki ievērojami Rietumvalstu pārstāvji, tostarp ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

1962.gadā  Mjanmā sagrāba varu militāra hunta, kas 1990. gadā sarīkoja parlamenta vēlēšanas. Tajās uzvarēja Su Či vadītā NLD un hunta vēlēšanu rezultātus anulēja, bet Su Či lielākoties tika turēta mājas arestā.

2008.gadā referendumā tika pieņemta jauna valsts konstitūcija. Pēc 2010. gada novembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām tika izveidota militāristu atbalstīta civila valdība, un dažas dienas pēc šīm vēlēšanām Su Či tika atbrīvota no mājas aresta. Pēdējās nedēļās  Mjanmā ir atbrīvoti simtiem politieslodzīto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits