Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Starptautiskais Valūtas fonds cietis kiberuzbrukumā

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) gada sākumā ir piedzīvojis apjomīgu kiberuzbrukumu, kura mērķis, visticamāk, bija iegūt sensitīvus datus, kas glabājas fonda datorsistēmā. Kibereksperti apgalvo, ka uzbrucēji vēlējušies uzstādīt datorprogrammu, kas funkcionētu kā okšķeris un dotu iespēju nozagt informāciju, kura citādi nekad nenonāktu atklātībā un kuru SVF izmanto, lai nodrošinātu valūtas kursa stabilitāti, atbalstītu sabalansētu starptautisko tirdzniecību un nodrošinātu finanšu resursus, lai īstenotu dalībvalstu maksājumu bilanci, raksta Reuters.

Uzbruka mēnešiem ilgiUzbrukums SVF noticis vairāku mēnešu garumā un sācies vēl pirms 14. maija, kad Ņujorkā tika arestēts nu jau bijušais ietekmīgās finanšu institūcijas vadītājs Dominiks Stross-Kāns, kuram izvirzītas apsūdzības izvarošanas mēģinājumā.

Laikraksts The New York Times, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, raksta, ka pagājušajā trešdienā fonda darbinieki savā elektroniskajā pastā saņēmuši ziņojumu, ka ir notikusi ielaušanās institūcijas datorsistēmā. «Pagājušajā nedēļā mēs novērojām aizdomīgu informācijas pārvietošanu, un izmeklēšana apliecināja, ka ir noticis uzbrukums SVF galvenajam datoram, kurš ticis izmantots, lai piekļūtu fonda datorsistēmām,» vēstīja darbiniekiem paredzētā e-pasta vēstule.

Lai gan uzbrukumā esot nozudušas e-pasta vēstules un citi dokumenti, «pagaidām neesot pamata domāt, ka kāda privāta informācija būtu izmantota krāpnieciskiem nolūkiem», piebilsts paziņojumā.

SVF oficiālā paziņojumā apstiprināja, ka incidents ir noticis un sākta izmeklēšana, kurai piesaistīts arī ASV Federālais izmeklēšanas birojs, tomēr fonds neminēja, kas varētu būt iespējamais uzbrucējs un tā nolūki. Pēc notikušā Pasaules Banka paziņojusi, ka drošības dēļ pārtrauc datortīklu savienojumu ar SVF.

Var iedrošināt hakerus

Kiberdrošības eksperts Toms Kelermans, kurš savulaik strādājis abās starptautiskajās finanšu institūcijās, uzskata, ka pret SVF ticis vērsts tiešs uzbrukums, kura dēļ esot radīts īpašs kods, lai uzlauztu fonda datorsistēmu. Viņš uzskata, ka šāda līmeņa kiberuzbrukumu varēja veikt tikai kādas valsts uzdevumā.

Viņam piekrīt arī pašpasludinātais hakeris un ASV Iekšzemes drošības departamenta padomnieks Džefs Moss, kurš uzskata, ka kāda valsts ir sankcionējusi uzbrukumu nolūkā nozagt slepenu informāciju par SVF galvenajām stratēģijām vai arī apkaunot organizāciju un iedragāt tās autoritāti. Viņš uztraucas, ka šis incidents varētu iedrošināt uzbrukt arī citām nozīmīgām organizācijām.

Kiberdrošības speciālisti ar nožēlu secina, ka izmeklētājiem būs sarežģīti pierādīt, kura valsts stāvējusi aiz uzbrukuma. «Pat attīstības valstis ir spējīgas izmantot internetu, lai panāktu ietekmi, » domā Džefrijs Kars, kurš ir sarakstījis vairākas grāmatas par kiberdrošību. «Tas ir kas tāds, ko tās nekad nevarētu panākt, neizmantojot zeltu vai militāro spēku.» SVF ir pēdējais zināmo nesenā laikā notikušo apjomīgo datoruzbrukumu upuris.

Aprīlī Japānas elektronikas kompānija Sony paziņoja, ka hakeri nozaguši vairāku miljonu populārās spēļu konsoles PlayStation lietotāju personiskos datus. Par kiberuzbrukumiem ziņojusi arī interneta kompānija Google un ASV militāro tehnoloģiju ražotājs Lockheed Martin.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits