Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sudāna veic aviācijas uzlidojumus Dienvidsudānas naftas laukiem

Sudānas militārās lidmašīnas jau otro dienu pēc kārtas bombardē naftas atradnēm bagāto Dienvidsudānas reģionu, vēsta aģentūra AFP. Uzlidojumi seko pirmdien veiktajiem gaisa uzbrukumiem un karavīru sauszemes triecieniem, norādījis Dienvidsudānas Vahdas štata informācijas ministrs, piebilstot, ka šorīt lidmašīna Antonov nometusi divas bumbas.

"Mēs uzskatām, ka gaisa uzbrukumu mērķis ir naftas lauki," viņš piebilda, norādot, ka bumbas piezemējušās aptuveni 35 kilometrus no štata galvaspilsētas un, domājams, nav nodarījušas nekādus postījumus vai bojājumus naftas sektora infrastruktūrai.

Dienvidsudānas prezidents Salva Kīrs pirmdien paziņoja, ka viņa spēki atspieduši Sudānas spēkus atpakaļ pāri neoficiālajai abu valstu robežai un pārņēmuši savā kontrolē pierobežas naftas lauku, uz kuru pretenzijas ir abām pusēm.

Pēc šīm sadursmēm Sudānas prezidents Omars al Baširs atcēla aprīlī paredzēto tikšanos ar Kīru, pamudinot ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu nākt klajā ar aicinājumu uz mieru bijušo pilsoņkara pretinieku starpā. Bans aicināja abas valsts pārtraukt sadursmes un ievērot noslēgto vienošanos par robežu drošību.

Dienvidsudānas neatkarība tika pasludināta pagājušā gada jūlijā, pamatojoties uz referendumu, kas noslēdza divas desmitgades ilgušo pilsoņkaru, kurš prasīja divus miljonus dzīvību. Tomēr abu pušu starpā joprojām valda spriedze, ko saasinājusi ieilgusī robežu demarkācija, kā arī savstarpējās apsūdzības par nemiernieku grupējumu atbalstīšanu pretējās puses teritorijā.

Tiek ziņots, ka pirmdien sadursmēs piedalījušies arī nemiernieki. Sudānas armijas preses pārstāvis paziņoja, ka kaujās piedalījušies Dārfūras Taisnīguma un vienlīdzības kustības (JEM) kaujinieki, kuri uzbrukuši Sudānas karavīriem. Paši nemiernieki to kategoriski noliedz.

Savukārt grupējums Dienvidsudānas Atbrīvošanas armija (SSLA), kuru, kā uzskata Džūba, atbalsta Hartūma, paziņojis, ka viņu kaujinieki ir piedalījušies kaujās, uzbrūkot Dienvidsudānas spēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits