Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sudānas parlaments: Dienvidsudānas valdība ir ienaidnieks

Sudānas parlaments pirmdien Dienvidsudānas valdību pasludināja par ienaidnieku, šādi reaģējot uz pagājušajā nedēļā notikušo dienvidnieku iebrukumu Sudānas lielākajā naftas ieguves reģionā. "Dienvidsudānas valdība ir ienaidnieks, un visām Sudānas institūcijām pret to ir jāizturas atbilstoši," teikts parlamenta vienbalsīgi pieņemtajā rezolūcijā.

Pēc balsojuma parlamenta spīkers Ahmeds Ibrahims et Tahirs aicināja likumdevējus gāzt Dienvidsudānā valdošo Sudānas Tautas atbrīvošanas kustību (STAK). "Mēs apliecinām, ka mums būs sadursmes ar STAK, līdz mēs Dienvidsudānā nebūsim panākuši tās valdības galu. Mēs apkoposim visus resursus, lai panāktu šo mērķi," sacīja Tahirs.

Kad Dienvidsudāna jūlijā pasludināja neatkarību, Sudāna zaudēja 75% naftas resursu un ienākumu miljardus. Higligas reģions, ko tagad ieņēmusi Dienvidsudānas armija, bija nozīmīgākais Sudānai palikušais naftas ieguves reģions.

Pēc Dienvidsudānas 10.aprīļa iebrukuma naftas ieguve tur pilnībā apstājusies, apliecināja Dienvidkordofānas gubernators Ahmeds Haruns. Higligas apvidus nonākšanas Dienvidsudānas armijas rokās ir nopietns zaudējums Sudānas ekonomikai, jo šī reģiona naftas laukos tika iegūta puse valsts naftas apjoma. Vienlaikus bijušo Dienvidsudānas nemiernieku uzvara ir arī smags trieciens Hartūmas armijas lepnumam.

Neraugoties uz starptautiskās sabiedrības aicinājumiem, Džūba atsakās atvilkt karaspēku no Higligas, ja netiek ievēroti zināmi nosacījumi, arī ja Hartūma neatvelk karaspēku no Abjejas reģiona, uz kuru, tāpat kā uz Higligu, pretenzijas ir abām pusēm.

Jau ziņots, ka, sākot ar 10.aprīli, notikušas asas sadursmes abu valstu militāro spēku starpā, vairojot starptautiskās sabiedrības bažas, ka konflikts par apstrīdēto robežreģionu var pāraugt jaunā karā. Reaģējot uz konflikta saasināšanos, Hartūma ir atsaukusi savu delegāciju no Āfrikas Savienības vadītajām krīzes sarunām, kuru mērķis bija atrisināt strīdu par naftas rūpniecības nozari, robežas demarkāciju, strīdus teritorijām un pilsonības jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits