Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Šveice aizliedz putnu importu no Nīderlandes, kur konstatēts putnu gripas uzliesmojums

Šveice paziņojusi, ka ir aizliedz putnu importu no Lielbritānijas un Nīderlandes, kur konstatēts putnu gripas uzliesmojums.

Šveices lēmums spēkā stājas sestdien un atteicas uz dzīvu cāļu un vistu, kā arī olu ievešanu no putnu gripas skartajām zonām abās valstīs, paziņoja Šveices Federālais pārtikas drošuma un veterināro lietu birojs.

Savukārt Beļģija deva rīkojumu putnkopības sektora īpašniekiem ierobežot putnu atrašanās vietu, īstenojot taupības pasākumus saistībā ar uzliesmojumu kaimiņvalstī.

Nīderlandes Ekonomikas ministrija apstiprināja, ka ceturtdien ir apstiprināts otrais putnu gripas uzliesmojums fermā Terārā, kas ir netālu no pirmā uzliesmojuma vietas uz austrumiem no Hāgas. Tas bijis putnu gripas paveids ir H5N8, kas iepriekš konstatēts tikai Āzijā.

Daži putnu gripas paveidi ir nāvējoši putniem un rada riskus cilvēkiem, kas var saslimt pēc saskarsmes ar inficētu putnu.

Putnu gripa ir atklāta vēl trīs fermās Kampervēnā un tās apkaimē apmērām simt kilometru attālumā uz ziemeļiem no pirmā uzliesmojuma vietas, piektdien paziņoja Nīderlandes Ekonomikas ministrija.

Putni visās trīs fermās tiks iznīcināti un fermās tiks veikta dezinfekcija, ministrija norādīja un piebilda, ka tiek veikti testi, lai noteiktu, vai tas ir ārkārtīgi lipīgais H5N8 paveids.

Lielbritānija arī ir informējusi par putnu gripas uzliesmojumu, kad pīļu fermā Anglijas ziemeļos Jorkšīrā tika apstiprināts H5N8 paveids.

Bīstamākais no putnu gripas  paveidiem ir H5N1, kas kopš 2003.gada ir izraisījis vairāk nekā 400 cilvēku nāvi, galvenokārt Dienvidaustrumāzijā. Paveids H7N9 kopš 2013.gada ir prasījis vairāk nekā 170 cilvēku dzīvības.

Putnu gripas paveids H7N7 Nīderlandi smagi skāra 2003.gadā, kad tika iznīcināti 30 miljoni putnu.

Nīderlandes putnu fermās ir 95 miljoni cāļu, un olu eksports 2011.gadā sasniedza 10,6 miljardus eiro, liecina jaunākie Nīderlandes statistikas dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits