Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tabakas gigants maksās milzu sodu par sankciju pret Ziemeļkoreju pārkāpšanu

Tabakas izstrādājumu ražošanas gigants British American Tobacco piekritis samaksāt ASV varasiestāžu noteikto sodu – 635 miljonus ASV dolāru – pēc tam, kad tā apakšuzņēmums atzinis vainu ASV noteikto sankciju pret Ziemeļkoreju pārkāpšanā, pārdodot tai tabakas izstrādājumus, vēsta AFP.

ASV noteikušas daudzas sankcijas pret šo izolēto Āzijas valsti, lai mazinātu tās iespējas iegūt līdzekļus ballistisko un kodolraķešu programmām.

ASV Tieslietu departaments paziņojis, ka vienošanās par sodu panākta par sankciju pārkāpumiem, kas izdarīti laikā no 2007. līdz 2017. gadam. "Šī lieta, kā arī citas kalpo kā brīdinājums uzņēmumiem. Šis ir lielākais sods, kas tiek maksāts par sankciju pret Ziemeļkoreju pārkāpšanu," preses konferencē paziņoja ASV Tieslietu departamenta Nacionālās drošības nodaļas ģenerālprokurora vietnieks Metjū Olsens. Uzņēmums tiek vainots arī sazvērestībā ar mērķi apmānīt finanšu institūcijas, lai panāktu, ka tās veic finanšu operācijas Ziemeļkorejas uzņēmumu interesēs.

BBC vēsta, ka British American Tobacco ir pasaules otrais lielākais starptautiskais tabakas izstrādājumu ražotājs un viens no desmit lielākajiem uzņēmumiem Apvienotajā Karalistē. Tam pieder tādi populāri cigarešu zīmoli kā Lucky Strike, Dunhill un Pall Mall.

2019. gada pārskatā British American Tobacco atzina, ka veic darbības atsevišķās dažādām sankcijām pakļautās valstīs, to skaitā Irānā un Kubā, un ka tās rada uzņēmumam nozīmīgus finanšu riskus. Šīs nedēļas paziņojumā British American Tobacco vēsta, ka vienojies par sodu ar ASV Tieslietu departamentu, jo viens no netiešajiem apakšuzņēmumiem Singapūrā – BAT Marketing Singapore – atzinis vainu sankciju pārkāpšanā.

Vienlaikus ASV Tieslietu ministrija paziņojusi, ka izvirzītas kriminālapsūdzības pret Ziemeļkorejas baņķieri un diviem Ķīnas pilsoņiem par daudzus gadus izmantotas shēmas izveidošanu tabakas lapu piegādei Ziemeļkorejas cigarešu ražošanas uzņēmumiem. Viņi ir falsificējuši dokumentus, lai apmānītu ASV bankas un panāktu, ka tās veic transakcijas, ko aizliedz sankciju likums. Ziemeļkorejas uzņēmumi, ieskaitot vienu, ko pārvalda bruņotie spēki, no šīm darbībām varēja iegūt aptuveni 700 miljonu ASV dolāru ienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits