Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Izraēlas okupētajā Rietumkrastā aizvadītajā nedēļā notika palestīniešu demonstrācija pret jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu solījumiem pārcelt ASV vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi

Trampa plāni var traucēt Tuvo Austrumu mieram

Ar Donalda Trampa ienākšanu Baltajā namā gaidāmas ievērojamas pārmaiņas ASV politikā attiecībā pret Izraēlu un Tuvo Austrumu miera procesu, kas jau vairākus gadus ir apstājies. Līdzšinējam Savienoto Valstu prezidentam Barakam Obamam bija nopietnas domstarpības ar Izraēlas konservatīvo premjerministru Benjaminu Netanjahu par miera sarunām ar palestīniešiem un ebreju apmetņu paplašināšanu okupētajās teritorijās. Savukārt Tramps izrāda pielaidīgāku attieksmi pret apmetņu būvniecību un pat apsver tādu radikālu soli kā ASV vēstniecības pārvietošana no Telavivas uz Jeruzalemi.

20. janvārī svinīgo zvērestu nodevušais Tramps jau pēc divām dienām sazvanījās ar Netanjahu. Baltais nams sarunu raksturoja kā "ļoti jauku", bet Netanjahu – kā "ļoti siltu". Abi līderi esot apsprieduši Obamas administrācijas atbalstīto Irānas kodolvienošanos, miera procesu ar palestīniešiem un sadarbību cīņai pret terorismu. Sarunas noslēgumā Tramps ielūdzis Netanjahu februārī apmeklēt ASV. 

Telefonsaruna notika tikai dažas stundas pēc tam, kad Jeruzalemes dome paziņoja par plānu izbūvēt vairāk nekā 560 jaunu mājokļu ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajā Austrumjeruzalemē. Netanjahu decembrī bija lūdzis pilsētas vadību atlikt celtniecības izziņošanu un nogaidīt, kad amatā stājas Tramps. 

"Spēles noteikumi ir mainījušies līdz ar Donalda Trampa stāšanos prezidenta amatā," Jeruzalemes vicemērs Meirs Turegemans svētdien sacīja ziņu aģentūrai AFP. "Mūsu rokas vairs nav sasietas kā laikā, kad prezidents bija Baraks Obama. Tagad mēs beidzot varam būvēt." Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmūds Abāss nosodīja atļauju paplašināt apmetnes. 

ANO Drošības padome pagājušajā mēnesī pieņēma rezolūciju, kas nosoda ebreju apmetņu būvniecību Izraēlas 1967. gadā sagrābtajās teritorijās Austrumjeruzalemē, Rietumkrastā un Golānas augstienēs. ASV balsojumā atturējās, lai gan parasti līdzīgos balsojumos bija izmantojušas veto tiesības. Tas saniknoja Netanjahu, kurš paziņoja, ka Obamas administrācija ir nodevusi Izraēlas un ASV draudzību. 

Pēc ANO balsojuma Tramps, kurš priekšvēlēšanu laikā apgalvoja, ka ir Izraēlas «labākais draugs», tviterī rakstīja: "Izraēla, esi stipra. 20. janvāris strauji tuvojas!"

Visu rakstu lasiet 25.janvāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Trollis JT
T
Kāpēc Trampam būtu jāatbalsta žīdu ienaidnieki? Jeruzaleme ir žīdu galvaspilsēta. Arī vēstniecībām jāatrodas Jeruzalemē.
ta nu gan
t
Tuvo Austrumu miers- kas tas tāds ir? Arābu faniem- nav jau tik traki, Obama pēdējās savas prezidentūras stundās esot pārskaitījis 221 miljonu Tuvo Austrumu "mieram".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits