Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps paziņo par miera līgumu starp Izraēlu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien negaidīti nācis klajā ar paziņojumu par miera līguma noslēgšanu starp Izraēlu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE).

Izraēlas, AAE un ASV kopīgi izplatītā paziņojumā teikts, ka Izraēla un AAE vienojušās nodibināt pilnvērtīgas diplomātiskās attiecības.

Izraēlas un AAE delegācijas tuvākajās nedēļās tiksies, lai parakstītu divpusējus līgumus par investīcijām, tūrismu, tiešiem lidojumiem, drošību, vēstniecību izveidi un virkni citu jautājumu, teikts paziņojumā.

Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu tviterī pavēstīja, ka attiecību normalizācija starp Izraēlu un AAE ir "vēsturiska diena".

AAE paziņoja, ka saskaņā ar vienošanos Izraēla piekrīt "apturēt tālāku palestīniešu zemju aneksiju". Tā vietā Izraēla koncentrēsies uz "attiecību paplašināšanu ar citām valstīm arābu un musulmaņu pasaulē", paziņoja ASV Valsts departaments.

Attiecību normalizēšana starp AAE un Izraēlu ir "milzīgs sasniegums", tviterī paziņoja Tramps, nodēvējot to par "vēsturisku miera līgumu starp mūsu lielajiem draugiem".

Runājot ar žurnālistiem, Tramps lika noprast, ka gaidāmi arī citi diplomātiski sasniegumi Izraēlas attiecībās ar musulmaņu kaimiņvalstīm.

"Notiek lietas, par kurām es nevaru runāt," sacīja Tramps.

AAE kļūst par pirmo Persijas līča valsti un trešo arābu valsti pēc Ēģiptes un Jordānijas, kas izveido diplomātiskas attiecības ar Izraēlu.

Abū Dabī Emirāta kroņprincis Mohameds bin Zajeds al Nahjans sacīja, ka parakstījis miera līgumu ar Trampu un Netanjahu, lai apturētu tālāku palestīniešu teritoriju aneksiju, ko varētu īstenot Izraēla.

"AAE un Izraēla arī vienojās par sadarbību un vadlīnijām divpusēju attiecību izveidošanai," tviterī pavēstīja kroņprincis.

AAE ārlietu ministrs Anvars Gargašs preses konferencē norādīja, ka miera līguma noslēgšana ar Izraēlu ir drosmīgs solis, lai nodrošinātu divu valstu risinājumu ilgstošajam Izraēlas un palestīniešu konfliktam.

Jautāts, kad abas valstis atvērs vēstniecības otras galvaspilsētās, ministrs sacīja, ka nevēlas spekulēt ar laikiem, bet ilgs laiks noteikti nepaies.

Gazas joslā valdošā palestīniešu kustība Hamas noraidīja Izraēlas un AAE miera līgumu, paziņojot, kas tas nekalpo palestīniešu mērķim.

"Līgums ar AAE ir atalgojums par Izraēlas okupāciju un noziegumiem," paziņoja "Hamas" pārstāvis.

papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits