Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tramps un Kims samitu sāk ar ieturēšanos

Otro reizi gada laikā pie sarunu galda sēdīsies ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns. Hanojā, Vjetnamā, notiekošais samits atklāts ar pozēšanu preses fotogrāfiem, Kimam ar Trampu sarokojoties, bet pēc tam abi līderi devās uz pieczvaigžņu viesnīcu Metropole, kur ieturēs maltīti, vēsta BBC.

Tuvāko divu dienu laikā galvenais sarunu temats, visticamāk, būs tas pats - Korejas pussalas denuklearizācijas jautājums apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu.

Kopš pērn Singapūrā izskanējušās deklaratīvās apņemšanās virzīties uz tādu nākotni, kur Korejas pussala ir no kodolieročiem brīva, praktiski nekādu būtisku darbību nav bijis, bet Tramps sev ierasti paudis pārliecību par panākumiem ASV labā, proti, uzsvēris, ka šis samits "būs ļoti, ļoti veiksmīgs".

Pirms tikšanās ar Kimu Tramps paslavēja samita mājvietu Vjetnamu, to nodēvējot par ekonomiski plaukstošu valsti, kāda varētu būt arī Ziemeļkoreja, turklāt "ļoti ātri, ja vien tā piekristu kodolatbruņošanās nosacījumiem". Tramps Ziemeļkorejas diktatoru Kimu tvītā nodēvējis par "savu draugu", rakstot: "Ziemeļkorejas potenciāls ir milzīgs, liela iespēja manam draugam Kimam Čen Unam. Pavisam drīz mēs zināsim [sarunu iznākumu]."

Tiesa, Tramps atstājis atkāpšanās ceļu un iespēju atbildēt kritiķiem, kuri norādīs, ka denuklearizācijas centieni nav pietiekami, norādot, ka "nevēlas Ziemeļkoreju steidzināt". "Negribu nevienu steidzināt. Es tikai nevēlos kodolizmēģinājumus. Kamēr nenotiek kodolizmēģinājumi, ASV ir apmierinātas."

Jāatgādina, ka iepriekš Vašingtona bijusi visai strikta savos uzstādījumos, norādot, ka Ziemeļkorejai vienpusēji jāatsakās no kodolieročiem, iekams var notikt jebkādas sarunas par sankciju mīkstināšanu.

Savukārt Kims Čen Uns samitu nodēvējis par "politiski drosmīgu Trampa lēmumu". Ziemeļkorejas līderis arī apgalvoja, ka pārējā pasaule "pārpratusi ASV-Ziemeļkorejas attiecības pēc Singapūras samita," kā arī izteica cerību, ka samits Hanojā noslēgsies ar iznākumu, kas būs labvēlīgs visiem.

Pēc aptuveni 20 minūšu ilgušās tikšanās samita pirmās dienas sākumā abu valstu līderi ieturēja maltīti, kurā piedalījās arī citas augsta ranga amatpersonas, piemēram, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, pirms tam ierobežotam skaitam preses fotogrāfu tiekot pie iespējas abus līderus iemūžināt pie pusdienu galda. Tramps pajokojis, preses fotogrāfiem piekodinot bildes uzņemt tā, lai viņš un Kims izskatītos labi.

Pusdienas ilga nedaudz vairāk par pusotru stundu. Abi līderi gatavojas ceturtdienas divpusējām sarunām, kuras notiks jau izvērstākā formātā. 

Tiek sagaidīts, ka Tramps par trešdien ar Kimu pārrunāto vakarā informēs preses konferencē.

Eksperti lēš, ka arī šī samita iznākums ir visnotaļ grūti prognozējams, taču apsver scenārijus, kuros Ziemeļkorejas līderis no Hanojas varētu aizbraukt kā nosacīts uzvarētājs. 

"Kimam ir vairāki veidi, kā faktiski uzvarēt Hanojā. Diemžēl izskatās, ka Tramps ir ar mieru, lai tā notiktu. Kims jau ir uzvarējis ar to, ka ieradies un atkārtojis Singapūrā sasniegto, proti, veic divpusējas sarunas ar kodollielvaru ASV," vērtē Amerikas Zinātnieku federācijas eksperts Ādams Maunts. Viņš uzskata, ka Ziemeļkoreja, parādot, ka ar to divpusējās sarunās iesaistās varenās Savienotās Valstis, palielina savas manevru iespējas globālajā diplomātiskajā arēnā un palielina iespējas, ka sankcijas tiks mīkstinātas kaut vai no Ķīnas un Dienvidkorejas puses.

(pievienota 9. un 10. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits