Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tripolē karavīri no dažādiem reģioniem vienoti

Pirms aptuveni 27 gadsimtiem feniķiešu dibinātā jūras pilsēta Tripole aizņem visai prāvu teritoriju, un šeit nesenā karadarbība nav atstājusi tādas uzreiz pamanāmas pēdas kā Misrātā, kur bruņotā cīņa ilga vairākus mēnešus. Abas pilsētas šķir aptuveni 200 kilometru, un šajā ceļa posmā nav daudz postījumu. Tikai neliels skaits sašautas bruņutehnikas, šur tur redzamas šāviņu pēdas māju sienās. Tripole ir daudz lielāka, vairāk nekā miljons iedzīvotāju, tādēļ revolucionārās armijas karavīrus neredz tik bieži. Tomēr viņu skaits nemaz nav tik mazs.

Lībijas galvaspilsētā drošības uzturēšanas nolūkos joprojām atrodas ap 25 tūkstošiem karavīru, kurus nosacīti varētu iedalīt četrās daļās - tie ir misrātieši, tripolieši, Nafusas kalnu reģiona un Zintānas pārstāvji. Pašlaik iestājies periods, kad, kā man apliecina labā angļu valodā runājošais starptautiskās gāzes kompānijas darbinieks Haitems Tahrifti, šiem karavīriem neesot nekādu domstarpību. Viņi, tāpat kā visi pārējie, izskatās ļoti vienoti - kā viens cilvēks.

Neliela Misrātas vienība apsargā vietējās bankas ēku. Trīs puiši sēž mīkstos krēslos, kas nolikti zem zaļojošajām dateļpalmām. Tuvumā četras apvidus mašīnas, uz tām uzmontēti ložmetēji. Tālāk nelielā sardzes būdiņā trīs vietējie policisti. Viens no karavīriem, kuru sauc Sufijans, sācis studēt grāmatvedību Misrātas augstskolā. Aprīlī iestājies kaujas vienībā, kas arī sagūstījusi 42 gadus valdījušo Muammaru Kadāfi kauju laikā diktatora dzimtajā pilsētā Sirtā. Pavisam drīz, ne vēlāk par Jauno gadu, Sufijans atgriezīšoties universitātē.

Sarunāties nav viegli, jo M. Kadāfi laikā nav īpaši atbalstīta svešvalodu, tajā skaitā angļu valodas, apguve. Tagad nokavētais būšot jāatgūst. Piezvanu savam paziņam un lūdzu iztulkot Sufijana teikto. Nejūtos pārsteigts, dzirdot arī šī divdesmit gadu vecā karavīra vienkāršo viedokli par M. Kadāfi dzīves pēdējām stundām. Tajā nav vietas žēlumam, tik vien skaidra apziņa, ka viss norisinājies taisnīgi. Neviens vīrs, lai cik viņš arī būtu spēcīgs, nevarot iet pretī tautai. Tie esot pilnīgi atšķirīgi lielumi, paskaidro Sufijans. Viņš apsola nākamajā dienā ar savu jaudīgo Toyota izvizināt pa Tripoles centru.

Haitems uzskata, ka M. Kadāfi bijis viltīgs valsts vadītājs, kurš labi orientējies Lībijas vēsturē. Savu varu centies balstīt uz dažādu reģionu domstarpībām, kuras pats arī centies izraisīt. Lielāko daļu sabiedrības mēģinājis noturēt nabadzībā. «Lai cilvēks domātu tikai par mazām lietām - kā dabūt ēdienu, kā iegādāties degvielu, kā samaksāt ārstam. Tautas turēšana šādā stāvoklī deva iespējas Kadāfi darīt visu, ko viņš vēlas, un valdīt 42 gadus,» teica Haitems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits