Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tuksneša līgavai draud iznīcība

Sīrijā karojošās radikālās kustības Islāma valsts (IS) kaujinieki ceturtdien ieņēmuši stratēģiski nozīmīgo Tedmuras pilsētu, kuras pievārtē atrodas vēsturiskās Palmīras pilsētas drupas. Tā tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām arheoloģisko izrakumu vietām pasaulē.

IS kaujinieki ir iznīcinājuši aizvēsturiskus artefaktus kaimiņvalstī Irākā, tāpēc ir liela varbūtība, ka džihādisti arī Palmīrā izdarīs kārtējo noziegumu pret kultūrvēsturiskajām vērtībām. ANO un vēsturnieki uzskata, ka tas būtu zaudējums visai cilvēcei.

IS atbalstītāji ar sociālās vietnes Twitter starpniecību ceturtdien paziņoja, ka džihādisti pilnībā kontrolē Tedmuru, pilsētas lidostu un apkaimē esošās militārās bāzes. Tādējādi pirmo reizi četrus gadus ilgā pilsoņkara laikā IS ir pārņēmusi pilsētu tieši no Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada spēkiem.

Tedmura atrodas pie stratēģiski svarīga lielceļa, kas savieno valdības kontrolēto galvaspilsētu Damasku ar Deir ez Zoru Sīrijas austrumos, par kuru notiek cīņas. Netālu atrodas arī gāzes un naftas ieguves lauki, kurus Sīrijas valdība izmanto, lai ražotu elektrību tās kontrolētajām teritorijām valsts rietumos. Analītiķi apgalvo, ka Tedmura var kļūt par IS bastionu, no kura virzīties uz Damasku un Sīrijas trešo lielāko pilsētu Himsu.

Pasaules mērogā unikālās Palmīras drupas, kas ir iekļautas ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā, atrodas tikai puskilometru no Tedmuras.

Ceturtdien pēcpusdienā nebija parādījusies informācija, ka IS kaujinieki būtu ķērušies klāt vēsturiskās vietas nolīdzināšanai, tomēr pieredze liek domāt, ka tas varētu notikt. Martā IS sekotāji Irākā sagrāva senās Nimrūdas pilsētas atliekas un februārī iznīcināja vēsturiskās statujas un priekšmetus, kas atradās Mosulas muzejā.

Par tuksneša Venēciju un tuksneša līgavu dēvētā Palmīra savulaik bija plaukstoša Romas impērijas pilsēta, bet vēlāk izveidoja savu valsti. Palmīra atradās krustcelēs starp senajām Eiropas un Āzijas civilizācijām, tāpēc tās arhitektūrā un kultūrā tika sakausētas dažādas ietekmes, kas pilsētai deva unikālus vaibstus.

Sīrijas Galvenās senlietu un muzeju pārvaldes vadītājs Maamuns Abdulkarīms Palmīras nokļūšanu IS rokās nodēvēja par "civilizācijas sakāvi". "Civilizētā sabiedrība ir zaudējusi kauju ar barbarismu. Esmu zaudējis cerību," viņš sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Tuksneša līgavai draud iznīcība lasiet piektdienas, 22.maija, laikrakstā Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits