Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tunisijā pēc opozīcijas politiķa slepkavības sākušies masu protesti

Tunisijā masu nemierus izraisījusi ietekmīgā opozīcijas pārstāvja Muhameda Brahmi noslepkavošana, vēsta aģentūra Reuters. Valsts galvaspilsētā Tunisā policija pielietojusi asaru gāzi, lai nepieļautu demonstrantu ielaušanos Iekšlietu ministrijā, savukārt Sidi – Buzidas pilsētā, no kurienes 2010. gada decembrī sākās tā dēvētais „arābu pavasaris”, M. Brahmi atbalstītāji aizdedzinājuši divus valdošās islāmiskās partijas Ennahda (Renesanse) birojus.

Protesta akcijas notiek arī virknē citu pilsētu, piemēram, ostas pilsētā Sfaksā demonstranti ir izdemolējuši pilsētas administrācijas ēku, daudzviet valstī cilvēki ir bloķējuši ceļus un dedzina riepas, norāda Reuters. Tāpat šodien pārtraukta visa aviosatiksme ar Tunisiju, jo sācies valsts galvaspilsētas Tunisas lidostas darbinieku streiks. Lidostas darbinieki streiku sākuši, sekojot valsts lielākās arodbiedrības aicinājumam ar streika starpniecību paust savu nostāju pret M. Brahmi slepkavību.

M. Brahmi bija bija Tunisijas kreiso partiju koalīcijas - Tautas frontes - dibinātājs un galvenais koordinators un Tunisijas Konstitucionālās sapulces loceklis. Viens no organizācijas līderiem intervijā Tunisijas radio pavēstīja, ka slepkava no garāmbraucoša motocikla sašāvis automašīnā sēdošo M. Brahmi viņa sievas un bērnu acu priekšā. Savukārt televīzijas kanāls Watanya vēsta, ka upura ķermenī tiešā tēmējumā raidītas 11 lodes. Pagaidām neviens nav uzņēmies atbildību par šo uzbrukumu.

M. Brahmi nogalināts dienā, kad Tunisija, kādreizējā Francijas kolonija, svin 56. gadskārtu kopš neatkarīgas republikas proklamēšanas. Slepkavību nosodījis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, aicinot tunisiešus „būt vienotiem demokrātisko pārkārtojumu procesā”. Savukārt Tunisijas Konstitucionālā sapulce piektdien izsludinājusi valstī sēras.

Arī valdošā islāmistu partija Ennahda paudusi nožēlu par notikušo, nosaucot Brahmi slepkavību par „nežēlīgu noziegumu, kas pelna nicinājumu”, un "traģēdiju visai Tunisijai. Jāatgādina, ka cita opozīcijas līdera - Čokri Belaida - slepkavība, kas notika 6. februārī, izraisīja Tunisijā nopietnu politisko krīzi. Kreisi noskaņotais M. Brahmi nebija tik ietekmīga opozīcijas figūra, bet arī viņš bija pazīstams kā Ennahda kritiķis.

Ennahda nāca pie varas Konstitucionālās sapulces vēlēšanās pēc 2011. gada revolūcijas, kurā tika gāzts prezidents Zins el Abidins ben Ali, bet pēdējā laikā valdošajai partijai nākas saskarties ar pieaugošu tautas neapmierinātību, ko rada gan ekonomiskās problēmas, gan radikālo islāmistu kustības aktivizēšanās.

Februārī, kad tika nogalināts Č. Belaids, daudzi Tunisijā apsūdzēja valdošo partiju, ka tā nav darījusi visu, lai apvaldītu islāmistu vardarbību, vai pat uzkūdījusi to, kā uzskata viena daļa kritiķu. Pati partija šīs apsūdzības noliedz, un Ennahda līderis Rašids Ganuči ir paziņojis, ka M. Brahmi slepkavības mērķis ir „apturēt Tunisijas demokrātiskos procesus un iznīcināt vienīgo sekmīgo modeli reģionā, it īpaši pēc vardarbības Ēģiptē, Sīrijā un Lībijā”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits