Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Tusks piedāvā Londonai piekāpšanos ES reformu prasībās

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien piedāvājis Londonai piekāpšanos prasītajās Eiropas Savienības (ES) reformās pirms plānotā referenduma par Lielbritānijas turpmāko dalību blokā.

"Būt vai nebūt kopā, tāds ir jautājums," izmantojot slaveno Viljama Šekspīra frāzi, tviterī paziņoja Tusks, atklājot savus ierosinājumus Lielbritānijai.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons jau atzinis, ka Tuska piedāvājums iezīmē ievērojamas pārmaiņas, tomēr piebildis, ka vēl ir daudz darāmā pirms vienošanās panākšanas.

Priekšlikumi, kas tika apspriesti starp Londonu un Tuska biroju, ir atbilde uz Kemerona četrām lielajām reformu prasībām konkurētspējas, suverenitātes, sociālās drošības un ekonomiskās pārvaldības jomās.

Kamerons ir solījis līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par valsts dalību ES. Viņš ir solījis atbalstīt palikšanu ES, ja Lielbritānijai izdosies vienoties ar bloku par vēlamajām reformām.

Lielbritānijas reformu prasības ietver garantijas ES valstīm, kuras nav eirozonā, lielāku konkurenci, Lielbritānijas tiesības nepiedalīties "aizvien ciešākas savienības" veidošanā un sociālā atbalsta samazināšanu imigrantiem no citām ES dalībvalstīm.

Par vispretrunīgāk vērtētajām tiek uzskatītas tieši prasības par sociālā atbalsta samazināšanu migrantiem no ES dalībvalstīm, tostarp strādājošajiem imigrantiem. Šī prasība tika uztverta kā apdraudējums darbaspēka kustības brīvībai, kas ir viens no ES lolotākajiem sasniegumiem.

Tuska ierosinājumos Londonai teikts, ka šīs tiesības var ierobežot, ja tas nepieciešams sabiedrības drošības vai veselības labad.

Ierosinājumi paredz "drošības mehānisma" izveidošanu, lai tiktu galā ar lielo un ieilguši darba meklētāju pieplūdumu Lielbritānijā no citām ES valstīm. Tas ļautu valstij ierobežot sociālo atbalstu strādājošajiem imigrantiem līdz četriem gadiem. Tiesa, šim priekšlikumam nepieciešams pārējo ES valstu atbalsts.

Runājot par "aizvien ciešākas savienības" principu, Tuska priekšlikumos norādīts, ka atsauce uz šo konceptu ES līgumos nav ekvivalents politiskās integrācijas mērķim.

Tuska priekšlikumos ietilpst arī tā dēvētās sarkano kartīšu sistēmas ieviešana, kas dotu dalībvalstu parlamentiem tiesības nobloķēt vai labot Briseles likumdošanas iniciatīvas.

Ekonomiskās pārvaldības jomā Tuska priekšlikumos ir ņemtas vērā arī Londonas bailes, ka vēl lielāka eirozonas integrācija, kurā Lielbritānija neietilpst, varētu kaitēt tās interesēm.

Tuska priekšlikumi tagad tiks apspriesti ES dalībvalstu vidū un nākamajā ES samitā 18. un 19.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits