Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Ukrainā atsāk uzbrukumu separātistiem; bombardē no gaisa

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izlēmis nepagarināt uguns pārtraukšanas termiņu un atsākt uzbrukumu Krievijas atbalstītajiem separātistiem, kas darbojas valsts austrumdaļā.

"Pēc situācijas izvērtēšanas kā bruņoto spēku virspavēlnieks esmu izlēmis nepagarināt vienpusējo uguns pārtraukšanu," vēlu pirmdienas vakarā uzrunājot pilsoņus, paziņoja Porošenko. "Mēs uzbruksim un atbrīvosim savu zemi."

"Lēmums nepagarināt uguns pārtraukšanu ir mūsu atbilde teroristiem, kaujiniekiem un marodieriem," norādīja prezidents.

Saskaņā ar Porošenko lēmumu par vienpusēji izsludinātās uguns pārtraukšanas nepagarināšanu, Ukrainas bruņotie spēki valsts austrumos sākuši prokrievisko separātistu atbalsta punktu un koncentrācijas rajonu gaisa bombardēšanu un pakļāvuši tos arī artilērijas apšaudei, ziņo organizācijas Informatīvā pretestība koordinators Dmitrijs Timčuks.

Pēc desmit dienu ilga pārtraukuma atsākoties pretterorisma operācijai, prokrievisko kaujinieku cīņas spars esot ievērojami noplacis un to darbības aktivitāte krasi mazinājusies, savā Facebook lapā raksta Timčuks.

Naktī uz otrdienu fiksēta vienīgi Ukrainas drošības spēku pozīciju apšaude Taranu apkārtnē Doņeckas apgabala dienvidaustrumos. Šajā uzbrukumā viens ukraiņu karavīrs guvis ievainojumus. 

Piektdien Kijevas varasiestādes nolēma pagarināt vienpusēji izsludināto uguns pārtraukšanu uz 72 stundām līdz pirmdienai plkst.22, lai dotu iespēju turpināt sarunas ar prokrieviskajiem separātistiem, kurās piedalījās bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji, kā arī Krievijas vēstnieks Kijevā.

"Unikālā iespēja īstenot miera plānu netika izmantota. Tas notika kaujinieku noziedzīgās rīcības dēļ. Viņi publiski paziņoja par nevēlēšanos atbalstīt gan miera miera plānu kopumā, gan konkrēti uguns pārtraukšanu," atzina Porošenko.

Tomēr vienlaikus prezidents uzsvēra, ka Kijeva nav pilnībā atmetusi savu miera plānu.

"Mēs pat esam gatavi jebkurā brīdī atgriezties pie uguns pārtraukšanas, kad redzēsim, ka visas puses piekrīt īstenot svarīgākos miera plāna punktus," norādīja Porošenko.

Pirms lēmuma pieņemšanas prezidents tikās ar drošības spēku augstākajiem komandieriem, no kuriem daži iebilda pret vienpusējās uguns pārtraukšanas pagarināšanu, norādot, ka tas tikai novedīs pie jauniem zaudējumiem ukraiņu vienību pusē un ļaus vietējo separātistu un krievu algotņu bandām pārgrupēties.

Saskaņā ar Ukrainas Ārlietu ministrijas izplatīto paziņojumu kopš 20.jūnija, kas stājās spēkā vienpusējā uguns pārtraukšana, Ukrainas austrumos krituši 27 ukraiņu karavīri, bet 69 guvuši ievainojumus.

Mainīts virsraksts un pievienotas 4. līdz 6.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits