Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ukrainas eksprezidents: Tikai pati Ukraina spēs apturēt Putinu

Rietumvalstīm ir jāpiegādā Ukrainai letālie ieroči - to intervijā LTV7 raidījumam Segodņa utrom pauda pirmais neatkarīgās Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks. Vienlaikus Kravčuks atzina - viņš nevar garantēt, ka letālie ieroči nenonāks Austrumukrainas separātistu rokās.

Kravčuks skaidro, ka Ukrainas aizsardzības stiprināšana ir Eiropas interesēs. "Ja Putinu neapstādinās, viņš ies tālāk, esmu par to pārliecināts. Pašlaik tikai Ukraina var apturēt Putinu, bet mūsu armija izrādījās nespējīga pret Krievijas militāro spēku, tāpēc lūdzam letālus aizsardzības ieročus. Atkārtoju, aizsardzības. Mums saka – ir jārisina situācija diplomātiskā ceļā. Es jau neiebilstu, bet ja diplomātija balstās uz kāršu namiņu, tad to neviens neklausa".

Eksprezidents atzīst - viņš nevar garantēt, ka letālie ieroči nenonāks Austrumukrainas separātistu rokās. "Toties es varu pateikt, ka ir mehānismi, kuri nodrošinātu, ka ieroči netiek separātistiem". Atbildot uz bažām par to, ka ieroču piegāde var izprovocēt Krievijas prezidentu uz turpmāko agresiju, Kravčuks norāda, ka jau tagad Ukraina nav pasargāta no situācijas eskalācijas: "Ja mums pateiktu, ka starp NATO un Putinu ir kaut kāda vienošanās, ka viņš tālāk neies - bet to mums neviens nesola. Ukraina neprasa nevienam nākt un mirt par to. Mēs paši mirsim par Ukrainas zemi!"

Kravčuks kritiski vērtē Ukrainas prezidenta Petro Porošenko centienus apkarot korupciju valstī. Viņš uzskata, ka jaunā pretkorupcijas biroja izveide notiek lēni pārāk demokrātiskās vadītāja izraudzīšanas dēļ: "komiteja, kura pārvalda konkursu, tagad nevar prezidentam piedāvāt kandidātus."

Pirmais neatkarīgās Ukrainas prezidents uzskata, ka valstī nepieciešama federalizācija. Ja pirms desmit gadiem Ukrainas reģioni iegūtu lielākas pilnvaras, Krimas aneksija vai nemieri Ukrainas Austrumos nebūtu iespējami, uzskata Kravčuks.

Jautāts par to, vai Ukraina kādreiz spēs atgūt Krimu, Kravčuks atbild – tikai tad, kad pašā Krievijā sāksies juku laiki. "Ja Krievija turpinās tikpat agresīvu, pašu tautai nedraudzīgu politiku, tā var nonākt līdz sabrukšanas robežai. Putinam vai kādam citam nāksies nodarboties ar Krieviju, nevis Krimu. Tad to jautājumu, varētu atrisināt Ukrainas labā", atzīst Kravčuks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits