Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Urugvajas parlamenta apakšpalāta atbalsta marihuānas legalizāciju

Urugvaja par soli tuvāk pietuvojusies tam, lai kļūtu par pirmo valsti pasaulē, kas izveidojusi valsts kontrolētu marihuānas tirdzniecības tīklu. Valdība pārliecināti apgalvo, ka sabiedrībā pretrunīgi vērtētais plāns ļaus mazināt pieaugošo vardarbību un apkarot narkotiku kontrabandu. Eksperti prognozē, ka lēmums iezīmēs jaunu precedentu cīņā par marihuānas legalizāciju citviet pasaulē un Urugvajas paraugam varētu sekot arī citas svārstīgās Latīņamerikas valstis.

Lietotājus reģistrēs

Urugvajas parlamenta apakšpalāta pēc kvēlām 13 stundu debatēm ar 50 no 96 balsīm atbalstīja marihuānas legalizācijas plānu, kas paredz valsts regulētu narkotiskās vielas tirdzniecību. Lai likums stātos spēkā, tas vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātai. Domājams, tas notiks tuvāko nedēļu laikā, turklāt bez būtiskiem šķēršļiem, jo augšpalātu kontrolē legalizēšanu atbalstošā prezidenta Hosē Muhika partija.

Likums paredz izveidot speciālu institūciju, kas kontrolēs marihuānas audzēšanu un tirdzniecību, noteiks sodu noteikumu pārkāpējiem un atbildēs par izglītojošām kampaņām, kurās ļaudis tiks brīdināti par risku, ko rada apreibinošās vielas lietošana.

Marihuānu varēs iegādāties valdības kontrolētos veikalos, turklāt to nopirkt varēs tikai tie cilvēki, kas reģistrēsies īpašā datubāzē. Narkotisko vielu pārdos personām, kas sasniegušas vismaz 18 gadu vecumu, turklāt pircējiem aizliegs iegādāties vairāk par 40 gramiem marihuānas mēnesī.

Arī līdz šim marihuānas lietošana valstī bija atļauta, taču tagad plānots legalizēt arī tās tirdzniecību un audzēšanu noteiktos apjomos.

Marihuānas patēriņš 3,4 miljonu cilvēku apdzīvotajā valstī pēdējo desmit gadu laikā dubultojies, raksta ziņu aģentūra AFP. Statistika vēsta, ka valstī ap 20 000 cilvēku ikdienā smēķē marihuānu, bet kopējais lietotāju skaits sasniedz 120 000. Ik gadu nelegālajā tirgū pārdod ap 22 tonnām marihuānas, kas tirgotājiem nes līdz 40 miljoniem dolāru (21,2 miljoni latu) lielu peļņu.

Ietekmēs citas valstis

«Regulācija nav domāta kā patēriņa veicināšana. Patēriņš jau eksistē,» valdošās koalīcijas pārstāvi Sebastianu Sabīnī citēja BBC. Valdība marihuānas legalizācijas plānu pozicionē kā inovatīvu līdzekli cīņai pret narkotiku kontrabandu un vardarbību. Turklāt atklāta tirdzniecība atturēšot cilvēkus no smagāku narkotiku lietošanas.

Taču valdības argumenti izsaukuši oponentu iebildumus. «98% cilvēku, kuri šodien sevi iznīcina ar kokaīnu, agrāk sākuši ar marihuānu,» laikraksts The Guardian citēja opozīcijas deputātu Herardo Amarillu, kurš ir aktīvs marihuānas noliedzējs. «Es domāju, ka mēs pārlieku riskējam. Man ir sajūta, ka mēs spēlējamies ar uguni.»

Vairākumā pasaules valstu marihuāna ir aizliegta. Viens no retajiem izņēmumiem ir Nīderlande, kur tā nopērkama īpašās kafejnīcās. Tā legalizēta ASV Vašingtonas un Kolorādo štatā. Arī Ziemeļkorejā var audzēt, tirgot un lietot marihuānu, taču tikai tāpēc, ka likumdošanā tas nav regulēts.

«Balsojums būtiski ietekmēs narkotiku politiku reģionālā un pat globālā līmenī,» The New York Times apgalvoja analītiķis Džons Volšs.

Pēdējā laikā arvien vairāk Latīņamerikas valstu līderi rosinājuši apdomāt atsevišķu narkotisko vielu dekriminalizāciju, lai tādējādi cīnītos pret narkokarteļu varu. Par labu tam runājuši Kolumbijas, Bolīvijas, Ekvadoras un Gvatemalas līderi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits