Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Urugvajas prezidenta vēlēšanās uzvarējis kreisais eksprezidents Tabarē Vaskess

Urugvajas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien uzvarēja kreisais eksprezidents Tabarē Vaskess, paildzinot kreiso spēku atrašanos pie varas, liecina pirmdien publicēti vēlēšanu rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas.

74 gadus vecais Vaskess no valdošās kreiso partiju koalīcijas Plašā fronte ir ieguvis 52,8% balsu, bet 41 gadu vecais labēji centriskais parlamenta deputāts Luiss Alberto Lakalje-Pou - 40,5% balsu.

Lakalje-Pou, kurš ir eksprezidenta Luisa Alberto Lakaljes dēls un parlamenta apakšpalātas deputāts no opozīcijā esošās Nacionālās partijas, atzina savu sakāvi jau svētdienas vakarā, kad trīs nobalsojušo vēlētāju aptaujas parādīja, ka viņš atpaliek no Vaskesa par vairāk nekā 10 procentpunktiem.

Vēlēšanu pirmajā kārtā 25.oktobrī Vaskess ieguva 48% balsu, bet Lakalje-Pou - 32% balsu. Pirmajā kārtā bija pavisam septiņi kandidāti.

Vaskess, kurš bijis prezidents no 2005.gada līdz 2010.gadam, nomainīs prezidenta amatā Hosē Muhiku no Plašās frontes. Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi, un esošajam prezidentam ir aizliegts kandidēt uz otru termiņu pēc kārtas, taču viņš drīkst atkal kandidēt prezidenta vēlēšanās pēc tam.

Vaskess, ar uzvaras runu vēršoties pie saviem piekritējiem, aicināja ar jaunu pieeju stāties pretī valsts "jaunajiem izaicinājumiem", jo "Urugvaja šodien nav tāda pati kā 2005. vai 2010.gadā".

Viņš solīja "vairāk brīvību un vairāk tiesību", kā arī "vairāk ekonomiskās, sociālās un kulturālās attīstības".

"Plašā fronte" parlamenta vēlēšanās 26.oktobrī saglabāja savu vairākumu parlamentā. Muhika tajās ieguva mandātu parlamenta augšpalātā Senātā.

Muhikas prezidentūras laikā tika legalizēti aborti, geju laulības un marihuānas audzēšana, pārdošana un lietošana.

Vēl nav zināms, vai Vaskesa jaunās prezidentūras laikā paliks spēkā Muhikas valdības atbalstītais likums par marihuānas legalizāciju, jo Vaskess ir pret to.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits