Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Uz strīdīgajām salām dosies arī Taivānas zvejas kuģu flotile

Vairāki desmiti Taivānas zvejas kuģu pirmdien dosies uz Austrumķīnas jūras strīdīgajām Senkaku salām, kas atrodas Japānas kontrolē, bet uz kurām pretenzijas ir arī Ķīnai un Taivānai, pavēstīja brauciena organizētāji.

78 kuģu flotile pirmdien izbrauks no Suao ostas Taivānas ziemeļos, apliecināja aktīvistu organizācija, norādot, ka kuģu skaits varētu būt pat lielāks.

Zvejnieki vēlas akcentēt Taivānas pretenzijas uz neapdzīvoto salu grupu, ko ķīnieši dēvē par Djaoju salām un kas atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas. "Djaoju salu apkaime gadsimtiem bijis mūsu tradicionālais zvejas apvidus. Mēs solām tās aizsargāt ar savu dzīvību, vai arī mēs būsim apkaunojuši savus senčus," sacīja Suao Zvejnieku biedrības vadītājs Čeņs Čuņšens.

Domājams, ka flotile sasniegs Senkaku apvidu otrdien un iebrauks strīdus izraisījušo salu 12 jūras jūdžu teritoriālajā zonā. "Tas ir mūsu mērķis," sacīja biedrības preses pārstāvis Liņs Čena, atsakoties atbildēt uz jautājumu, vai zvejnieki ir nolēmuši arī izkāpt krastā.

Japānas valdība, kas šomēnes iegādājusies līdz šim privātām personām piederējušās salas, ar to izraisījusi attiecību saasināšanos ar Pekinu un Taipeju. Abās ķīniešu valstīs notikušas demonstrācijas, kurās šim Japānas solim pausts nosodījums.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas atklājuši ķīnieši vēl XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, bet Senkaku salas tad nokļuva ASV jurisdikcijā. 1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt. Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits