Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Uzmanības centrā atgriezušies katoļu garīdznieku upuri

ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars visai negaidītā piešķiršana filmai Spotlight (Latvijā rāda ar nosaukumu Uzmanības centrā) papildus pievērsusi uzmanību patiesības pilnīgākai atklāšanai par katoļu priesteru gadu desmitiem ilgušo seksuālo vardarbību pret bērniem un baznīcas augstāko garīdznieku centieniem to slēpt. 
Reālos vēsturiskos notikumos balstītā filma apraksta šoku, ar kādu saskārās laikraksta Boston Globe žurnālisti 2001. un 2002. gadā, atklājot mācītāju seksuālās vardarbības pret nepilngadīgajiem masveida raksturu un to, ka katoļu baznīcas vadība, izmantojot sakarus policijā un politikā, šos noziegumus slēpa, pārvietojot mācītājus no vienas draudzes uz citu vai noslēpjot no sabiedrības acīm baznīcai piederošos "ārstēšanas" centros.

Vatikāna pārstāvji uzreiz pēc Oskara pasniegšanas Spotlight kā labākajai filmai izteica atzinību tās veidotājiem par to, ka tā atklājusi kādreizējos mēģinājumus baznīcas prestižu likt augstāk par bērniem, kuri cietuši priesteru seksuālajos uzbrukumos. 

Christiantoday.com citē Maltas arhibīskapu Čārlzu Skiklunu, kurš desmit gadu bija Vatikāna galvenais izmeklētājs garīdznieku seksuālās vardarbības lietās: "Visiem bīskapiem un kardināliem jāredz šī filma, īpaši tiem, kuri atbild par dvēselēm, tāpēc ka viņiem ir jāsaprot, ka baznīcu izglābs atklātība par notikušo, nevis sazvērēšanās klusēt. Filma parāda, ka pilnīgi nepareizs bija toreiz baznīcā diemžēl valdošais instinkts glābt tās labo vārdu. Filma parāda, ka pārkāpēji bija arī tie, kuri zināja, ka tas notiek, bet noklusēja." 

Baznīcas kritiķi gan norāda, ka tās pārstāvju atzinība filmai ir vienkārši liekulīga, jo baznīca pārāk maz sadarbojusies ar tiesībsargiem, lai noziegumos vainotos garīdzniekus nodotu tiesai. 

Arī pagājušajā nedēļā publiski vairākkārt izskanējuši šādi apgalvojumi. 

Īpašai Austrālijas valdības komisijai, kas izmeklē nepilngadīgo seksuālo izmantošanu, liecības videosaistē četras dienas sniedza Vatikāna kases pārvaldnieks kardināls Džordžs Pells, kuram ļāva to darīt neklātienē sirds veselības stāvokļa dēļ, ziņo BBC.

Nedēļu Vatikānā pavadīja garīdznieku nu jau pieaugušie 15 upuri, kuri bija īpaši ieradušies no Austrālijas, lai būtu klāt liecību došanā un tiktos ar kardinālu, kuru viņi vaino bezdarbībā, kad viņam deviņdesmitajos gados tika sniegtas ziņas par bērnu seksuālās izmantošanas gadījumiem baznīcā. Kardināls noraidīja pērn izskanējušās apsūdzības, ka viņš ir centies nopirkt kāda upura klusēšanu, ka ignorējis sūdzības par mācītāju pārinodarījumiem un ka pats piedalījies kāda priestera pedofila pārvietošanā darbā uz citu draudzi.

Visu Jura Tihanova rakstu lasiet pirmdienas, 7. marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievija izraida divus Latvijas diplomātus

Krievijas Ārlietu ministrijā ceturtdien Latvijas pagaidu pilnvarotajai lietvedei iesniegta nota par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Ārlietu ministrij...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits