Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valstīm jākavē pilsoņu pievienošanās džihādistiem

Amerikāņi un viņu sabiedrotie naktī uz ceturtdienu Sīrijā veica gaisa triecienus sunnītu džihādistu grupējuma Islāma valsts (IS) kontrolētām naftas pārstrādes rūpnīcām, kas IS nodrošināja ar finansējumu. Tas notika pēc tam, kad ANO Drošības padome (DP) vienbalsīgi pieņēma ASV prezidenta Baraka Obamas ierosināto rezolūciju, kas uzdod valstīm novērst savu pilsoņu pievienošanos teroristiskiem grupējumiem ārvalstīs, piektdien, 26. septembrī, vēsta laikraksts Diena.

ASV militārā vadība ceturtdien paziņoja, ka iepriekšējā naktī amerikāņu, Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu iznīcinātāji veikuši uzlidojumus, kuros Sīrijas austrumos iznīcinātas mazas jaudas naftas pārstrādes rūpnīcas, kas diennaktī spēja pārstrādāt 300-500 barelu jēlnaftas. IS kontrolē pēdējos mēnešos nonākuši arī vairāki naftas ieguves lauki Sīrijā un Irākā.

Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību organizācija Syrian Observatory for Human Rights, kuras aktīvisti strādā pilsoņkara pārņemtajā Sīrijā, paziņojusi, ka ceturtdienas nakts uzlidojumos nogalināti vismaz 14 džihādisti Deir ez Zoras pilsētas apkaimē un pieci civiliedzīvotāji Hasekā.

Tomēr šonedēļ notikušie uzbrukumi neesot apturējuši IS kaujinieku panākumus kurdu apdzīvotajos rajonos Sīrijas ziemeļos. Tieši pretēji - bruņotie džihādisti esot pastiprinājuši uzbrukumus Ain el Arābas pilsētai, kas atrodas netālu no robežas ar Turciju, uz kurieni pēdējo dienu laikā ir aizbēguši 140 tūkstoši pilsētā un tās apkaimē dzīvojošo.

Kurdu spēki, kas aizsargā Ain el Arābu, apgalvo, ka kopš ASV vadīto uzlidojumu sākšanās pilsētas pievārtē sakoncentrēts lielāks skaits džihādistu un viņu rīcībā esošās militārās tehnikas. Tas apliecina, ka amerikāņiem pietrūkst atbalsta uz zemes. «Uzlidojumiem nav nozīmes. Mums ir nepieciešami sauszemes spēki,» kurdu bēglis, vārdā Hameds, sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

"Valstīm ir jāsper noteikti soļi, lai novērstu ārvalstu teroristu draudus, tostarp nepieļaujot, ka terorismā aizdomās turamie iekļūst vai pārvietojas pa to teritoriju, un ieviešot likumus, kas ļauj tiesāt terorismā aizdomās turamus ārvalstniekus," teikts rezolūcijā. Dokumentā arī definēts, ka "ārvalstu terorists" ir "persona, kas dodas uz citu valsti ar nolūku veikt, plānot, sagatavoties vai piedalīties terora aktos vai veikt teroristu apmācību".

ASV izstrādāto rezolūciju atbalstīja arī ANO DP pastāvīgās locekles Krievija un Ķīna, kuras ir kritizējušas amerikāņu uzlidojumus IS pozīcijām Sīrijā, neprasot atļauju ANO DP un Sīrijas prezidentam Bašāram el Asadam.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons piektdien uz sēdi Londonā ir sasaucis britu parlamentāriešus, kuriem pašlaik ir atvaļinājums. Viņš vēlas, lai parlaments sankcionētu Lielbritānijas militāru iesaistīšanos cīņā pret IS Irākā, kuras valdība ir lūgusi Londonas palīdzību.

Arī Beļģijas parlamentā piektdien diskutēs par iespēju iesaistīties uzlidojumus Irākā, vēsta CNN. Nīderlande paziņojusi, ka uz Irāku nosūtīs sešus iznīcinātājus F-16 un 250 karavīrus, kuri apmācīs Irākas armiju un kurdu spēkus.

Visu rakstu Valstīm jākavē pilsoņu pievienošanās džihādistiem lasiet piektdienas, 26.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits