Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vanuatu noliedz mediju ziņoto par Ķīnas plāniem izveidot tur militāro bāzi

Klusā okeāna salu valsts Vanuatu ārlietu ministrs Ralfs Regenvanu otrdien noliedzis mediju ziņoto, ka Ķīna vēlas nodibināt pastāvīgu militāro klātbūtni Vanuatu.

Austrālijas mediju kompānija "Fairfax Media", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka notikušas sākotnējās sarunas par Ķīnas militārās bāzes izveidošanu Vanuatu.

"Fairfax Media" vēstīja, ka Ķīnas nolūks nodibināt militāro klātbūtni tik tuvu Austrālijai apspriests arī Kanberā un Vašingtonā. Tomēr Regenvanu noliedza mediju ziņoto.

"Neviens Vanuatu valdībā nekad nav runājis par Ķīnas militāro bāzi Vanuatu vai ko tamlīdzīgu," Austrālijas raidorganizācijai ABC paziņoja Regenvanu.

Ministrs uzsvēra, ka Vanuatu nav ieinteresēta militarizācijā un nevēlas nekādu militāro bāzi savā teritorijā.

"Fairfax Media" ziņoja, ka sākumā Ķīnas karaflotes kuģi piestās Vanuatu ostā, kur tiks apkopti, uzpildīti un apgādāti ar nepieciešamajiem krājumiem, bet ar laiku Vanuatu tiks izveidota Ķīnas militārā bāze.

Austrālijas premjerministrs Malkoms Tērnbuls norādījis, ka Austrālija ar lielām bažām uztvertu jebkuras ārvalsts militārās bāzes izveidošanu Austrālijas kaimiņvalstīs.

Vanuatu atrodas aptuveni 2000 kilometrus no Austrālijas krastiem. Otrā pasaules kara laikā Vanuatu atradās nozīmīga ASV jūrasspēku bāze.

Jūras spēku vai gaisa spēku bāzes izveidošana Vanuatu ļautu Ķīnai nostiprināt savas pozīcijas, lai nākotnē izdarītu spiedienu uz Austrāliju un mazinātu ASV ietekmi reģionā, uzskata Austrālijas Nacionālās universitātes Nacionālās drošības koledžas vadītājs Rorijs Medkals.

Ķīna pirmo aizjūras militāro bāzi atklāja 2017.gada augustā Džibutijā, Āfrikas austrumu piekrastē. Šīs bāzes izveidošana Indijas okeāna ziemeļrietumos satrauca Indiju.

Ķīna pēdējos gados pastiprinājusi aktivitāti arī Klusajā okeānā, sniedzot palīdzību un finansējumu mazajām salu valstiņām un īstenojot vairākus infrastruktūras projektus šajā reģionā.

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa ir vairākkārt norādījusi, ka pieaug Ķīnas intereses Klusā okeāna reģionā.

Intervijā ABC Bišopa pauda pārliecību, ka Vanuatu izvēlēsies arī turpmāk palikt uzticama Austrālijas sabiedrotā.

Ķīna izpelnījusies kritiku arī par savām aktivitātēm Dienvidķīnas jūrā, kur tā būvē mākslīgās salas ar ostām un skrejceļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits