Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vatikāns izpelnās nosodījumu par kritikas pielīdzināšanu antisemītismam

Vatikāns izpelnījies asu nosodījumu par kritikas, kas vērsta pret katoļu baznīcu saistībā ar bērnu seksuālu izmantošanu, pielīdzināšanu antisemītismam.

Ebreju grupas un katoļu garīdznieku seksuāli izmantoto upuru pārstāvji asi nosodīja pāvesta Benedikta XVI personīgā priestera Raniero Kantalamesas Lielās piektdienas sprediķī izteikto salīdzinājumu.

Kantalamesa savā Lielās piektdienas sprediķī nolasīja vēstuli no "kāda ebreju drauga". Vēstulē bija rakstīts, ka pret katoļu baznīcu vērstā kolektīvā kritika par pedofilijas skandālu līdzinās apkaunojošākiem antisemītisma aspektiem.

Kantalamesa sprediķi nolasīja Lielās piektdienas dievkalpojuma laikā Svētā Pētera bazilikā, kurā piedalījās arī pāvests Benedikts XVI.

Pats pāvests Lieldienu dievkalpojumos ceturtdien un piektdien nepieminēja bērnu seksuālas izmantošanas skandālu.

Vatikāns sestdien centās distancēties no pretrunīgi vērtētajiem izteikumiem, norādot, ka šie komentāri izskanēja vēstulē, kuru nolasīja viens priesteris, un tā nav Vatikāna oficiālā nostāja. Tomēr šis salīdzinājums izraisījis sašutumu vētru visā pasaulē, Vācijas Ebreju centrālajai padomei norādot, ka pāvesta priesteris šādus paziņojumus nebūtu izteicis bez Vatikāna piekrišanas.

"Šādi izteikumi ir pilnīgi nevietā un aizskar gan seksuālās izmantošanas upurus, gan arī holokausta upurus," sacīja Vācijas ebreju kopienas ģenerālsekretārs Stefans Kramers. Romas galvenais rabīns Rikardo Di Senji norādīja, ka tas bija "nepiedienīgs un apšaubāms salīdzinājums". Turklāt fakts, ka šis salīdzinājums izteikts "nevis kurā katrā dienā, bet tieši Lielajā piektdienā, padara to par skumjāko dienu kristiešu un ebreju attiecību vēsturē", sacīja Di Senji.

ASV lielākā un aktīvākā pedofilijas upuru atbalsta grupa Priesteru izmantošanu pārcietušo tīkls (SNAP) nosodīja šos izteikumus, norādot, ka tie ir aizskaroši gan upuriem, gan ebrejiem.

"Ir sirdi plosoši redzēt, kā kārtējā saprātīga, augsta ranga Vatikāna amatpersona izsaka šādus cietsirdīgus komentārus, kas aizskar gan seksuālās izmantošanas upurus, gan ebreju tautu," teikts SNAP paziņojumā.

Savukārt Simona Vīzentāla centra dibinātājs rabīns Marvins Hīrs pieprasīja atvainošanos no paša pāvesta puses. "Šīs piezīmes ir apkaunojošas, nepareizas un pilnīga vēstures sagrozīšana. "Šīs aizvainojošās piezīmes tika izteiktas pāvesta klātbūtnē un atbildību par tām vajadzētu uzņemties pašam pāvestam, atvainojoties par tām."

Katoļu baznīcās un katoļu vadītās izglītības iestādēs notikušo bērnu seksuālas izmantošanas skandāls pārņēmis lielu daļu Eiropas un ASV, izraisot pret Vatikānu vērstu asu kritiku par pedofilu priesteru piesegšanu un skandāla slēpšanu.

Pēdējo mēnešu laikā ar bērnu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcas institūcijās saistīti skandāli uzliesmojuši Īrijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Šveicē un pāvesta dzimtajā Vācijā.

Pāvests Benedikts XVI jau daudzkārt atvainojies par "šaušalīgajiem noziegumiem", kurus pastrādājuši garīdznieki. Viņš ir ticies ar seksuālās vardarbības upuriem ASV un Austrālijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits