Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vēlēšanas Kazahstānā neesot noritējušas atbilstoši demokrātijas standartiem

Starptautiskie novērotāji uzskata, ka nedēļas nogalē notikušās Kazahstānas ārkārtas prezidenta vēlēšanas, kurās pārliecinošu uzvaru guva 21 gadu valdījušais Nursultans Nazarbajevs, nav noritējušas atbilstoši demokrātijas standartiem.

Savukārt pats ilggadējais prezidents paziņoja, ka tauta ir nobalsojusi par stabilitāti un devusi mandātu viņa iecerētajām politiskajām un ekonomiskajām reformām. Kazahstānas Centrālā vēlēšanu komiteja informējusi, ka N. Nazarbajevs saņēmis 95,5% vēlētāju atbalstu.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ar nožēlu atzina, ka tās novērotāji nav redzējuši iepriekš solītos uzlabojumus Kazahstānas vēlēšanu procesā. «Diemžēl mums jāsecina, ka šīs vēlēšanas varēja un tām vajadzēja būt labākām,» sacīja EDSO pārstāvis Dāns Everts.

EDSO, kas uz šīm vēlēšanām bija norīkojusi 300 novērotāju, apgalvo, ka daudzās valsts iestādēs darbiniekiem likts piedalīties vēlēšanās un izdarīt «pareizo izvēli». «Mums ir reāli pierādījumi par instrukcijām gan vadītājiem, gan padotajiem pārliecināties, ka ikviens attiecīgajā institūcijā novēl,» aģentūrai Reuters atklāj EDSO vēlēšanu novērošanas misijas Kazahstānā vadītājs Tonīno Picula. «Ja iestādē nav sasniegta simtprocentīga dalība vēlēšanās, tad sekos dažādi soda mēri.»

Pat daudzi N. Nazarbajeva atbalstītāji bijuši pārsteigti par tautas lielo atbalstu pašreizējam prezidentam, tomēr viņš pats vēlēšanu iznākumu uzskata par likumsakarīgu. «Ja citur vēlēšanas parasti sadala nāciju dažādos partiju blokos, tad pie mums tās tikai vieno,» saviem atbalstītājiem valsts galvaspilsētā Astanā sacīja N. Nazarbajevs.

Viņš arī uzslavēja savas valdīšanas laikā panākto ekonomisko izaugsmi, kas Kazahstānu padarījusi par bagātāko valsti Centrālāzijas reģionā. «Ja citur samazina darbavietas un samazinās ražošanas jaudas, tad mēs atklājam jaunas ražotnes un piedāvājam jaunas darbavietas. Ja citur samazina pensijas, tad mēs tās palielinām, ja citur samazina algas, tad mēs tās paceļam,» sacīja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits