Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Venecuēlas armija deklarē lojalitāti Maduro

Padziļinoties valsts politiskajai un konstitucionālajai krīzei, Venecuēlas armija ceturtdien paziņojusi, ka konfliktā ar jaunievēlēto parlamentu bruņotie spēki sniegs atbalstu kreisi populistiskajam prezidentam Nikolasam Maduro.

Labēji centriskā opozīcija, kas decembra sākumā notikušajās vēlēšanās pirmo reizi kopš 1999.gada, kad pie varas nāca Maduro priekštecis un politiskais mentors Ugo Čavess, izcīnīja vairākumu Nacionālajā sapulcē, paudusi apņēmību sešu mēnešu laikā panākt pašreizējā prezidenta atcelšanu.

Taču politiskajā cīņā iesaistījies aizsardzības ministrs un armijas komandieris ģenerālis Vladimirs Padrino, paziņojot, ka Venecuēlas Bolivāriskie bruņotie spēki (FANB) nelokāmi atbalsta Maduro, kas solījies ar "dzelzs roku" apturēt opozīcijas centienus pavērst pretējā virzienā Čavesa sākto "sociālistisko revolūciju".

"Prezidents ir augstākā vara valstī, un mēs atkārtoti viņam izsakām savu absolūto lojalitāti un beznosacījumu atbalstu," paziņoja Padrino.

Viņš nosodīja Čavesa, kā arī Venecuēlas nacionālā varoņa un "nācijas tēva" Simona Bolivāra portretu aizvākšanu no nacionālās sapulces, norādot, ka tas ir armijas militārā goda aizskārums un atklāts uzbrukums bolivārisma doktrīnai, kas kopš 1999.gada nostiprināta Venecuēlas konstitūcijā.

"Nesalaužamā vienotībā, apzinoties vēsturisko brīdi, ko piedzīvo mūsu valsts, FANB pauž visai bolivāriskajai tautai savu sašutumu par necienīgo, augstprātības un nicinājuma pilno veidu, kādā dots rīkojums aizvākt portretus," teikts Padrino nolasītajā armijas paziņojumā.

Opozīcijas koalīcija "Demokrātiskās vienotības apaļais galds" (MUD) 6.decembrī notikušajās vēlēšanās izcīnīja 112 no 167 deputātu vietām, tādējādi nodrošinot sev nacionālajā sapulcē kvalificēto vairākumu.

Taču Maduro režīms apstrīdējis opozīcijas pretenzijas uz divu trešdaļu vairākumu, apgalvojot, ka vairāki opozīcijas deputāti uzvaru guvuši, pateicoties rezultātu viltošanai.

Trīs opozīcijas deputātu ievēlēšanu sociālisti apstrīdējuši Augstākajā tiesā, kuru pagājušā gada nogalē vēl iepriekšējā sasaukuma parlaments, kuru pilnībā kontrolēja valdošā Sociālistu partija, aizpildīja ar režīmam lojāliem tiesnešiem.

Līdz galīgā tiesas lēmuma pieņemšanai šo trīs deputātu mandātu apstiprināšana ir apturēta.

Maduro arī pieprasījis, lai Augstākā tiesa anulētu visus parlamenta jaunā sasaukuma pieņemtos lēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits