Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Tuvojoties vētrai, Bahamu iedzīvotāji, cik labi vien spēdami, nodrošināja savus mājokļus un devās uz patvertnēm

Vētra Dorians posta Bahamas

Kamēr viesuļvētra Dorians, kas sasniegusi piektās kategorijas orkāna spēku, turpina plosīties Bahamu salās, Dienvidkarolīnas gubernators svētdien devis rīkojumu sākt obligātu piekrastes evakuāciju. Bahamu salās nopostītas mājas, ēkām norauti jumti, apgāztas automašīnas un pārrautas elektrolīnijas.

Rīkojums par visas Dienvidkarolīnas piekrastes obligāto evakuāciju stāsies spēkā pirmdien plkst. 12 (plkst. 20 pēc Latvijas laika) un attieksies uz aptuveni 830 000 cilvēku.

Tā ir ļoti nopietna viesuļvētra, kuras vēju ātrums sasniedz 295 kilometrus stundā (82 metus sekundē), bet brāzmās - pat 354 kilometrus stundā (98 metrus sekundē), norādījis Dievidkarolīnas gubernators Henrijs Makmāsters, piebilstot, ka

tā ir spēcīgākā vētra, kāda pieredzēta - ja ne vēsturē, tad noteikti spēcīgākā, kādu ikviens no mums būs pieredzējis.

Gubernators apzinoties, ka par paziņojumu (par obligātu evakuāciju) visi iedzīvotāji nebūs priecīgi, taču svarīgāk ir glābt dzīvības.

Pāris stundas pēc Makmāstera paziņojuma arī Džordžijas štata gubernators izdeva rīkojumu sākt obligātu evakuāciju štata Atlantijas okeāna piekrastē.

Dorians svētdien plkst. 12.40 (plkst. 19.40 pēc Latvijas laika) sasniedza Abako un Lielo Bahamu, kur turpinās plosīties visu svētdienas nakti un pirmdienu, ziņo ASV nacionālais viesuļvētru centrs (NHC).

Pagaidām vēl pieejama skopa informācija par viesuļvētras nodarītajiem postījumiem šajās salās, taču amatpersonas pieņem, ka daudzi īpašumi ir nopostīti. Tuvojoties Dorianam, vairums iedzīvotāju nodrošināja savas mājas pret vētru un devās uz patvertmēm. Tika slēgtas arī tūristu viesnīcas.

Bahamu Tūrisma un aviācijas ministrijas ģenerāldirektore Džoja Džibrilu pavēstījusi, ka viesuļvētra nodarījusi plašus postījumus īpašumiem un infrastruktūrai, bet, par laimi, pašlaik nav ziņu par bojāgājušajiem.

No Abako tiek ziņots par katastrofiskiem apstākļiem. Spriežot pēc video, ko Abako varasiestādēm atsūtījuši iedzīvotāji, redzams, ka ēkām norauti jumti, pārrautas elektroapgādes līnijas, apgāztas automašīnas un izcēlušies plūdi automašīnu jumtu augstumā.

Dažās Abako vietās nav iespējams pateikt, kur beidzas iela un kur sākas okeāns, norādīja Bahamu premjerministrs Hūberts Minniss.

NHC brīdina, ka viesuļvētra, kas lēni virzās uz rietumiem, pirmdienas vakarā nonāks bīstami tuvu Floridas piekrastei, un šajā apgabalā tā atradīsies visu nakti uz otrdienu.

Otrdien un trešdien viesuļvētra varētu atrasties 64 līdz 80 kilometrus no Floridas piekrastes.

NHC brīdina par dzīvībai bīstamām piekrastes bangām un ļoti spēcīgām lietusgāzēm. Floridā obligāta evakuācija izsludināta vairākos piekrastes rajonos.

Arī Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers brīdinājis iedzīvotājus, ka štatā šonedēļ iespējams spēcīgs lietus un plūdi.

Piektā kategorija ir augstākā viesuļvētru novērtējuma skalā, un tikai četri no 35 vēsturē reģistrētajiem piektās kategorijas orkāniem ir sasnieguši ASV kontinentālo piekrasti, norāda Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde (NOAA).

Meteorologi atzīst, ka joprojām grūti prognozēt Doriana turpmāko virzību, taču vairums attīstības modeļu liecina, ka tuvāko dienu laikā viesuļvētras spēks nedaudz mazināsies un tā pagriezīsies uz ziemeļiem, turpinot virzīties gar ASV austrumu piekrasti un apdraudot Džordžijas, Dienvidkarolīnas un Ziemeļkarolīnas pavalstis.

Kā ziņots, Doriana radītā apdraudējuma dēļ ASV prezidents Donalds Tramps atcēla svētdien paredzēto vizīti Polijā, kas piemin 80. gadskārtu kopš Otrā pasaules kara sākuma.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Vsevolods
V
Vai nesen nebija kautkāds ciklons Vladivostokā? Kāpēc par to nav ziņu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits