Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vīrietis ar mākslīgo sirdi atlabis un cer nodzīvot līdz 100 gadiem

Vīrietis, kurš pērnā gada augustā kļuva par otro pacientu, kam Francijā īstā sirds aizvietota ar mākslīgu orgānu, ir veiksmīgi atveseļojies un nu dodas pat izbraucienos ar velosipēdu, vēsta ziņu aģentūra AFP.Pirmais mēģinājums glābt pacienta dzīvību ar Francijas firmas Carmat izstrādāto mākslīgo sirdi nebija veiksmīgs - 76 gadus vecais Klods Danī mira 10 nedēļas pēc operācijas.

Taču otrais piegājiens, šķiet, ir izdevies - kopš operācijas pagājuši astoņi mēneši un 69 vecais pacients, kurš vēlējās palikt anonīms, nu dzīvo normālu dzīvi."Es varu staigāt, piecelties, pieliekties bez jebkādām problēmām. Man nav grūtību noturēt līdzsvaru. Es pat nedomāju par to [par to, ka īstā sirds aizstāta ar mākslīgo - red.]. Principā jau no pirmās dienas pēc operācijas jutu, ka manī atgriežas dzīvesspars," AFP atklāja pacients, piebilstot: "Neredzu iemeslu, kāpēc gan man nenodzīvot līdz 100 gadu vecumam."Tomēr pavisam par mākslīgo orgānu aizmirst nedrīkst - tam periodiski jānomaina tukšie akumulatori ar uzlādētajiem. "Man ir sastādīts grafiks [bateriju nomaiņai - red.]. Tas nav sarežģīti," paudis pacients.Par pacienta atlabšanas tempiem patīkami pārsteigti ir arī viņa ārsti - vīrietis pēc operācijas brauc ar velosipēdu un pat plāno atsākt nodarboties ar cīņas sportu (viņam ir melnā josta džudo). Pirms tam gan viņam būs jālūdz ārstu atļauja.Kompānija Carmat, kas radījusi mākslīgo sirdi, norāda - Eiropā un ASV aptuveni 100 tūkstošiem cilvēu nepieciešams pārstādīt sirdi. Pirmajā izmēģinājumu kārtā pie mākslīgās sirds tiks kopumā četri smagi slimi pacienti, bet otrajā kārtā tie būs jau 20 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits