Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Visu laiku plašākais kiberuzbrukums ar izspiedējvīrusu atceļojis arī līdz Latvijai

Visu laiku plašākais kiberuzbrukums, izplatot izspiedējvīrusu, kas strauji izplatījies neskaitāmu uzņēmumu un iestāžu datoros, fiksēts vairākos desmitos valstu, vēsta BBC. Vīruss manīts arī Latvijā.

Izspiedējvīruss bloķē upura datorā esošos datus, līdz netiek samaksāta pieprasītā summa - 300 dolāri, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā Bitcoin.

Ieteikums, lai no izspiedējvīrusa izvairītos, ir neatvērt aizdomīgus pielikumus pie e-pasta vēstulēm. To izdarot, vīrusa draza izplatās arī citos iekšējā tīklā savienotos un nepietiekami aizsargātos ( svaigākos drošības jauninājumus nesaņēmušos) uzņēmuma datoros. Ar to varētu būt skaidrojama šī izspiedējvīrusa straujā izplatība, uzskata IT drošības eksperti.

Uzbrukumiem pakļauts Lielbritānijas slimnīcu datortīkls, Krievijas Iekšlietu ministrija, Spānijas telekomunikāciju lieluzņēmums Telefonica un ASV piegāžu uzņēmums FedEx, kā arī Vācijas dzelzceļa uzņēmuma Deutsche Bahn datori, kādēļ traucēta informācijas ekrānu darbība stacijās.

Kopumā runa ir par vismaz 45 000 inficētiem datoriem 74 valstīs, vēsta Kaspersky Lab, savukārt kiberdrošības uzņēmums Avast apkopojis datus par 75 000 uzbrukumiem 99 valstīs. Drošības eksperti uzskata, ka šos negaidītos paziņojumus daudzu uzņēmumu datoros saista viena un tā pati izcelsme

Šifrējošais vīruss WCry (saukts arī par WannaCry, WanaCrypt0r, Wanna Decryptor) fiksēts Taivānā, Krievijā, Turcijā, Kazahstānā, Indonēzijā, Vjetnamā, Japānā, Vācijā, Ukrainā, Filipīnās, Spānijā, Taivānā, Itālijā, ASV, kā arī Latvijā un daudzās citās valstīs.

Šifrējošais izspiedējvīruss nošifrētajiem failiem pievieno papildus paplašinājumu .WNCRY, bet mapē ar failiem nošifrētajiem failiem ievieto failus @[email protected] un @[email protected]. Samaksas pieprasījums var tikt parādīts arī kļūdainā latviešu valodā.

Arī Krievijas Iekšlietu ministrija apstiprinājusi, ka tās datoros ar Windows operētājsistēmu ieperinājies šis vīruss, taču tas esot jau lokalizēts.

IT drošības eksperti šīs infekcijas saista ar grupējumu Ēnu brokeri (The Shadow Brokers), kas nesen apgalvojusi, ka ieguvuši datus un rīkus arī no ASV Nacionālās drošības aģentūras.

Microsoft jau iepriekš vērsis uzmanību šādu uzbrukumu draudiem un jau martā izplatīja drošības "plāksteri" sistēmu aizskaramības mazināšanai, taču, iespējams, šis atjauninājums daudzviet ignorēts. Pašlaik programmatūras izstrādātājs ir informēts par uzbrukumiem un sniedz palīdzību klientiem, vēsta Microsoft.

Tāpat jau tiek brīdināts, ka izspiedējvīruss darbojas, izplatoties no datora uz datoru. Zināms, piemēram, par kādu pašvaldību Zviedrijā, kuras 70 datoros parādījies "bīstams kods", aģentūrai Reuters apstiprinājis Timras pilsētas mērs.

Vienlaikus jau fiksēti arī Bitcoin konti, kuri strauji sākuši pildīties ar saņemtajiem pieprasītajiem naudas sūtījumiem.

Jau vēstīts, ka telekomunikāciju kompānija Telefonica un vairākas citas Spānijas firmas piektdien piedzīvojušas kiberuzbrukumus, paziņojusi Spānijas valdība.

Par kiberuzbrukumu vairākām slimnīcām ziņo arī Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests (NHS), kā dēļ dažām no tām nācies atcelt vizītes pie ārsta.

Top komentāri

lietotājs ar stāžu
l
1. Izvēlieties normālu pastu, kas nelaiž cauri spamu. Es savā pastā nevienu spama vēstuli neesmu saņēmis. 2. Neatveriet un dzēsiet aizdomīgas vēstules. Ignorējiet ''darba piedāvājumus'' no svešiem cilvēkiem, pie kuriem jūs neesat meklējuši darbu. Ignorējiet vēstules no nezināma sūtītāja ar it kā ''rēķiniem''. Iepērkoties internetā, maksājiet uzreiz caur internetbanku; rēķinus par īri un komunālajiem saņemiet parastajā pastā, maksāt varat internetbankā; ja jūs esat mazais uzņēmējs, jums nevar pienākt nekādas vēstules - maksājamie nodokļi parādās deklarēšanās sistēmā, bet maksāsiet internetbankā. 3. Saglabājiet datu rezerves kopijas. 4, NEKĀDĀ GADĪJUMĀ NEMAKSĀJIET BANDĪTIEM - pat ja jūs samaksāsiet, viņi var nepildīt ''solijumu'' atbloķēt jūsu datus vai pat pieprasīt otru maksājumu.
Nu ja
N
Krievijas ieklšlietu ministrijā lokalizēts. Protams. Tā arī ir izcelsmes vieta. Pēdējo gadu organziēti it uzbrukumi ir tikai no krievijas. Un "sorosītu" mednieku aktivitātes šajā komentāru sadaļā to tikai apstiprina.
mursis
m
Drošība daudziem nav augstāka par intelektu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits