Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ziemeļkoreja atsvaidzina propagandu ar stjuartēm minisvārkos un meiteņu popgrupu

Jaunais Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns aizvien aktīvāk cenšas sevi parādīt kā jaunu, harizmātisku, un, pats galvenais, modernu līderi. Par to liecina propagandas izpausmes, kas aizvien attālinās no Čenuna priekšgājēja, viņa tēva Kima Čenira, laika propagandas metodēm. Nu Ziemeļkorejas ideoloģisko vēstījumu tautai un arī izolētās valsts viesiem nodos stjuartes minisvārkos un modernās mūzikas (vismaz Ziemeļkorejas standartiem jau noteikti) meiteņu popgrupa.

Pats pēdējais "atsvaidzinājums" propagandas mācību grāmatā ir pārmaiņas apkalpes uniformās vienīgajā valsts aviokompānijā Air Koryo. Stjuartes līdzšinējo, padomju stagnācijas gadu labākajās tradīcijās ieturēto uniformu vietā, nu var lepoties un priecēt arī pasažierus ar moderniem kostīmiem, kas tostarp neliedz arī vieglāk novērtēt daiļā dzimuma vizuālos dotumus. Protams, kā vēsta Ziemeļkorejas propaganda, jaunu kostīmu nepieciešamību izcēla personīgi pats Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Čenuns neilgi pēc nākšanas pie varas arī pats personīgi esot gādājis par meiteņu popgrupas Moranbong dibināšanu. 2012. gadā dibinātā grupa pat konservatīvo Ziemeļkorejas publiku spēj piecelt kājās un likt tiem ritmā plaudēt līdzi. Tas gan gluži nav pārsteigums, jo, kā vēsta amerikāņu raidorganizācija CNN, šis minisvārkos tērpto divdesmitgadnieču ansamblis vis "nedzied par košļājamajām gumijām". Dziesmu teksti atklāti slavē līderi Kimu Čenunu, dievina "viņa neizmērojamo laipnību un silto smaidu", tikmēr videoprojekcija koncertā ataino, kā no Ziemeļkorejas izšauta raķete satriec lupatu lēveros ASV.



Meiteņu grupa Moranbong pat ir tikusi pie kaverversijas, ko veidojuši ārvalstu izpildītāji. Proti, pretrunīgi vērtētā slovēņu grupa Laibach, kas augustā sniedza divus ekskluzīvus koncertus Phenjanā, radījusi savu versiju Moranbong izpildītajai dziesmai We Will Go to Mt.Paektu.

Ar Moranbong Ziemeļkoreja acīmredzami mēģinājusi savu propagandu pasniegt "rietumnieciskāk", modernāk - gan grupas muzikālais stils, gan vizuālais imidžs ir acīmredzami kopēts no Dienvidkorejas populārākās meiteņu popgrupas Girls Generation. "Tas ir vecais vēstījums, bet jaunā iepakojumā," norādījis Ziemeļkorejas valsts iekārtas pētnieks, Dienvidkorejas universitātes profesors Jū Ho Jols, uzsverot, ka "pārmaiņas ir tikai kosmētiskas. Nekas neliecina par patiesu vēlmi adaptēt jaunas idejas".






Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits