Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Zimbabve lūdz to atkal uzņemt Britu sadraudzībā

Zimbabve iesniegusi pieteikumu par tās atkārtotu uzņemšanu Britu sadraudzībā, šādi sperot svarīgu soli centienos no jauna iesaistīties starptautiskajā apritē pēc prezidenta Roberta Mugabes atstādināšanas no amata, pirmdien pavēstīja organizācija.

Mugabes vadībā Zimbabve izstājās no bijušo britu koloniju organizācijas 2003.gadā, kad tās dalība bija apturēta vardarbības un falsifikāciju aizēnoto vēlēšanu dēļ.

Britu sadraudzība paziņoja, ka ir saņēmusi ar 15.maiju datētu vēstuli, kurā Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva lūdz valsti atkal uzņemt šajā organizācijā.

Dalībvalstis "ar lielu nepacietību gaida Zimbabves atgriešanos, kad būs izpildīti vajadzīgie nosacījumi", apliecināja ģenerālsekretāre Patrīcija Skotlenda. "Zimbabves iespējamā atgriešanās Sadraudzībā, kas notiks pēc veiksmīgas dalības pieteikuma izskatīšanas, būs svarīgs notikums."

Skotlenda sacīja, ka Britu sadraudzība nosūtīs novērotājus uz jūlijā vai augustā gaidāmajām vēlēšanām, kas būs pirmās, kopš novembrī Mugabe tika atstādināts no amata.

Skotlenda aicināja sarīkot "uzticības cienīgas, mierīgas un ietverošas vēlēšanas, kas atjaunos pilsoņu paļāvību, uzticību un cerību savas valsts attīstībai un demokrātiskajam ceļam."

Britu sadraudzība apvieno 53 valstis, un tajās kopā ir 2,4 miljardi iedzīvotāju. Tās statūtos pausta uzticība demokrātijai, cilvēktiesībām un likuma varai.

Pēdējā valsts, kas pievienojusies Britu sadraudzībai, bija Ruanda. Tas notika 2009.gadā.

Organizācija ik pa četriem gadiem rīko vērienīgas sporta spēles, un pēdējās no tām notika aprīlī Austrālijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits