Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zimbabvei jauns prezidents

Piektdien ar jauna pagaidu līdera - Emersona Mangagvas - stāšanos amatā noslēgusies līdzšinējā Zimbabves vadītāja Roberta Mugabes 37 gadus ilgusī valdīšanas ēra, vēsta ārvalstu mediji.

Mangagva, kuru tieši Mugabe pirms pāris nedēļām atcēla no viceprezidenta amata, visticamāk, lai šo vietu rezervētu savai sievai Greisai, tūkstošiem cilvēku priekšā stadionā nolasījis zvērestu: "Es, Emersons Mnangagva, zvēru kā Zimbabves prezidents būt uzticīgs Zimbabvei un pakļauties, ievērot un sargāt valsts konstitūciju un visus Zimbabves likumus."

Mangagva valstī atgriezās trešdien - pēc Mugabes oficiālās atkāpšanās - un apsolīja "ievest valsti jaunā demokrātijas ērā, reorganizēt ekonomiku, kas "puvusi zem Mugabes desmitgadēm ilgā dzelzs tvēriena"".

Tiesa, jāņem vērā, ka pats Mnangagva ilgstoši bijis Mugabes "labā roka", un daļa zimbabviešu uzskata, ka ar jauno prezidentu mainīsies tikai izkārtne, bet faktiskā situācija daudz nemainīsies.

"Mums visiem ir jāstrādā kopā - jums, man, mums visiem, kas veido šo valsti," ceremonijā pārpildītajā nacionālajā stadionā, kurā ir 60 000 vietu, sacīja Mnangagva.

Kā ziņo aģentūra LETA, opozīcijas līderis Morgans Cvangirai, kurš vada Demokrātisko pārmaiņu kustību, ierodoties stadionā, izpelnījās vētrainus aplausus. Ceremonijā piedalījās Zambijas un Botsvānas prezidenti Edgars Lungu un Ians Hama, kā arī Zambijas neatkarības kustības līderis Kenets Kaunds. Lielbritānija, kuras kolonija savulaik bija Zimbabve, paziņojusi, ka uz ceremoniju nosūtījusi vienu no parlamentārajiem sekretāriem.

75 gadus vecais Mnangagva agrāk ieņēmis tieslietu un aizsardzības ministra amatus, gadiem ilgi gādājot par kārtību, kā rezultātā viņš izpelnījās iesauku "Krokodils". Daudzi opozīcijas atbalstītāji uzskata, ka viņš spēlēja nozīmīgu lomu armijas pastrādātajās slepkavībās pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, Mugabem vēršoties pret politisko opozīciju.

Līdz šim politiskā haosa laikā Mnangagva ir izmantojis iekļaujošu valodu, pāris stundas pirms Mugabes atkāpšanās no amata aicinot visus zimbabviešus strādāt valsts labā.

Kritiķi izteikušies, ka tieši Mnangagva esot stāvējis aiz vairākām apšaubāmām politiskajām iniciatīvām Mugabes valdīšanas laikā, tostarp arī vadījis valsts izlūkdienestu, Aizsardzības ministriju un Tieslietu ministriju, tāpēc solījumi reformēt politisko vidi un uzlabot cilvēktiesību situāciju valstī pagaidām esot jāuztver ar labu devu piesardzības.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits