Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ziņojums: Ja Ķīna neveiks ekonomiskās reformas, valsti gaida vērienīga krīze

Ja Ķīnas valdība nesāks ekonomiskās reformas, vienam no kuru mērķiem jābūt valsts daļas samazināšana ekonomikā, Ķīna var piedzīvot vērienīgu krīzi. Kā raksta The Wall Street Journal, šādi secinājumi iekļauti ziņojumā Ķīna līdz 2030. gadam, ko sagatavojuši Pasaules banka un Ķīnas valdības eksperti, un kas tiks publiskots pirmdien.

Atbilstoši ziņojumam, pēdējo desmit gadu laikā ievērojami palielinājusies Ķīnas valdības loma ekonomikas regulēšanā. Dokumenta izstrādātāji atzīmē, ka Ķīnas ekonomiskā labklājība lielā mērā ir atkarīga no IKP izaugsmes. Ja tās tempi palēnināsies, krīze pārņems visu valsts saimniecisko dzīvi. Tajā pašā laikā valsts plaša līdzdalība ekonomikā negatīvi atsaucas tieši uz ekonomisko izaugsmi.

Pēc ziņojuma autoru domām, birokrātija valsts uzņēmumus pārvalda galēji neefektīvi. Šī iemesla dēļ eksperti aicina Ķīnas valdību stimulēt konkurenci un uzņēmējdarbību, kā arī padarīt valsts uzņēmumus par privātīpašumu.

Saskaņā ar Ķīnas valdības prognozēm, 2012. gadā valsts IKP pieaugs par astoņiem procentiem, bet laikā no 2013. līdz 2016. gadam izaugsme samazināsies līdz 6,6 procentiem. Jāatgādina, ka pēdējos trīsdesmit gadus Ķīnas ekonomika ir pieaugusi par vismaz desmit procentiem gadā.

2011. gada novembrī pirmoreiz pēdējos trijos gados Ķīnā arī samazinājās rūpnieciskās ražošanas apjomi. Tas skaidrojams gan ar parādu krīzi Eiropā, kas samazinājis pieprasījumu pēc Ķīnas precēm, gan ar iekšējā patēriņa samazināšanos stingrākas monetārās politikas dēļ. Bez tam 2011. gada trešajā ceturksnī Ķīnas IKP pieaugums gada griezumā bija 9,1 procents, kas ir sliktākais rādītājs pēdējos divos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits