Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

27 ES dalībvalstu līderi apstiprina Brexit vienošanos

27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi svētdien samitā Briselē apstiprinājuši vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija nākamā gada 29.martā izstāsies no bloka, tviterī paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"ES27 apstiprinājuši izstāšanās vienošanos un politisko deklarāciju par turpmākajām ES un Apvienotās Karalistes attiecībām," teikts viņa ierakstā.

585 lappuses garā izstāšanās vienošanās ir juridiski saistošs dokuments, kas aptver izstāšanās noteikumus. Svarīgākie vienošanās projekta punkti attiecas uz robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un uz Lielbritānijas pēdējo maksājumu bloka budžetā.

Savukārt politiskā deklarācija iezīmē ES un Lielbritānijas kopīgos nākotnes mērķus tirdzniecības, drošības un politiskās sadarbības jomās, veidojot pamatu sarunām, kas varēs sākties, tiklīdz Lielbritānija būs pametusi ES.

Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju tagad gaida grūts uzdevums panākt, lai vienošanos atbalsta Apvienotās Karalistes parlaments, bet gaidāms, ka decembra vidū paredzētajā pirmajā balsojumā tā tiks noraidīta.

Meja samita priekšvakarā atklātā vēstulē vērsās pie britiem, aicinot viņus atbalstīt šo vienošanos. Viņa pauda pārliecību, ka Apvienotajai Karalistei tā sola "gaišāku nākotni" un "atjaunošanās un izlīguma impulsu visai mūsu zemei".

Vēstulē bija norādīts, ka vienošanās atbilst Lielbritānijas nacionālajām interesēm un pavērs jaunu lappusi valsts vēsturē.

Atbalstīt šo vienošanos britu likumdevējus aicinājis arī Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Pēc viņa teiktā, Lielbritānijas aiziešana no ES "ir traģēdija", tomēr panāktā Brexit vienošanās ir "labākā, uz kādu briti varēja cerēt".

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien nepiedalījās Eiropadomes sanāksmē, informēja premjera preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Kučinskis uz Eiropadomes sēdi nav devies personīgu apstākļu dēļ.

Vaivars skaidroja, ka šādos gadījumos, kā to regulē ES normatīvie akti, dalībvalsts deleģē savu balsi citai dalībvalstij. Latvijas vietā balsoja Igaunija. Kučinskis ar Igaunijas premjeru Jiri Ratasu pārrunājis Latvijas pozīciju Brexit jautājumā un deleģējis nodot savu balsi Igaunijas premjeram.

2016.gada jūnijā referendumā Lielbritānijā vairākums dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, tāpēc Lielbritānija atstās bloku nākamā gada 29.martā.

papildināta visa ziņa

 

Top komentāri

Juzis
J
Mirējus un gājējus nevajag aizkavēt. Pietiek aiziet vienam, pierādīt, ka var dzīvot labāk un sekotāji uzradīsies.
zvirbulēns
z
Ar kādām tiesībām Brisele vispār ko prasa Anglijai?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits