Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Brexit bez vienošanās britiem draud ar pamatīgiem sarežģījumiem banku pakalpojumu jomā

Gadījumā, ja Eiropas Savienība (ES) un Lielbritānija nepanāks savstarpēju vienošanos par Brexit nosacījumiem, Lielbritānijas pilsoņiem būs jārēķinās ar pamatīgiem apgrūtinājumiem, izmantojot dažādus banku pakalpojumus Eiropas Savienības teritorijā. Par to Lielbritānijas pilsoņus brīdinājusi valdība, publiskojot pirmos 24 no aptuveni 80 "praktiskajiem padomiem", kā sagatavoties nevēlamajam scenārijam - Brexit bez vienošanās. Atbildīgās amatpersonas gan atgādina, ka šāds iznākums esot maz ticams.

Tomēr, ja Eiropas Savienība un Lielbritānija nevienojas, Lielbritānijas patērētājiem nāktos sadzīvot, piemēram, ar tādām nepatīkamām sekām kā ievērojami lēnākas un dārgākas transakcijas, norēķinoties par bloka valstīs pirktām precēm, raksta The Guardian. Lielbritānijas pilsoņi, kas dzīvo ES valstīs, potenciāli varētu zaudēt piekļuvi saviem banku kontiem, brīdināts valdības paziņojumā.

Lielbritānijas bankām varētu tikt liegta piekļuve ES maksājumu sistēmām, bet transakcijas eiro valūtā būtu ar lielāku komisijas maksu.

Savukārt uzņēmēji brīdināti, ka scenārijā bez vienošanās ar ES brīva preču aprite ES un Lielbritānijas starpā tiktu apturēta - firmām atkal būtu jārēķinās ar muitām, muitu tarifiem un visām no izrietošajām sekām un papildu izmaksām. 

Pēdējās no aptuveni 80 pamācībām plānots publiskot septembra beigās, kad līdz Brexit būs palikuši aptuveni seši mēneši.

Lielbritānijas Brexit ministrs Dominiks Rābs uzsvēra, ka viņš joprojām ir pārliecināts par iespēju noslēgt vienošanos ar ES. "Esmu joprojām pārliecināts, ka laba vienošanās ir jau saskatāma, un tā paliek mūsu augstākā un vissvarīgākā prioritāte," uzsvēra Rābs.

Ministrs norādīja, ka vienošanās jau panākta 80% no risināmajiem jautājumiem, taču joprojām nav rasts risinājums Īrijas un Ziemeļīrijas robežas problēmai.

Viņš piebilda, ka gadījumā, ja Brisele atbildēs ar tādu pašu degsmi un pragmatismu, tiks panākta vienošanās, kas nāks par labu abām pusēm. "Taču mums jābūt gataviem apsvērt alternatīvu," vienlaikus atzina ministrs.

Top komentāri

Vārds
V
Tad risiniet un izpildiet cilvēku gribu
Nebrits
N
Briti noticēja borisa gaisa jaukšanai,nu tagad lai izbauda tā augļus.
fuck Brexit
f
Būtu nu tie briti saņēmušies un uztaisījuši otru referendumu. Ieguvēji no Brexit ir tikai diktatori un čekisti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits