Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropols eksperte: Nauda ES un citviet tiek atmazgāta vēl līdz šim nepieredzētos apjomos

Nauda Eiropas Savienībā (ES) un citviet tiek atmazgāta vēl līdz šim nepieredzētos apjomos, turklāt karš Ukrainā pasliktinās šo situāciju, trešdien Latvijas Finanšu izlūkošanas dienesta rīkotajā starptautiskajā forumā atzina ES tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropols" vienības pārstāve Nadja Longa.

Longa skaidroja, ka līdzšinējie naudas atmazgāšana veidi pasaulē nekur nav pazuduši, taču tos aizstāj arī jauni veidi. "Lielās lietās redzams, ka nauda ES tiek atmazgāta, un citviet tiek atmazgāta vēl līdz šim nepieredzētos apjomos, tāpēc ir jābūt ļoti vērīgiem," paziņoja Longa.

Eksperti novērojuši, ka Eiropā valda milzīgas ietekmīgas organizētas noziedzības grupas, kas ietekmē valstu tautsaimniecību un darbību.

"No mūsu rīcībā esošās informācijas 60% no noziedzīgajām grupām ir tādas, kas atbalsta jeb veicina korupciju, tādēļ ir būtiski cīnīties ar šīm grupām un korupciju. Vēl svarīgāks rādītājs ir tas, ka 80% no noziedzīgajam grupās, kas darbojas ES izmanto legālas juridiskās personas un shēmas negodīgajām darbībām," uzsvēra Longa.

Kā vienu no jaunajām parādībām šajā jomā Longa minēja kriptovalūtas un virtuālos norēķinu veidus. Kriptovalūtas izmantošana nav nelikumīga pēc definīcijas, taču noziedznieki kriptovalūtas labprāt izmanto ļaunprātīgos nolūkos. Ekspertiem pat ir grūti aplēst, cik lielā mērā kriptovalūta tiek izmantota noziedzībai. Tāpat kriptovalūtu noziedznieki izmanto, lai iegādātos aizliegtas lietas, piemēram, narkotikas vai veicot investīciju krāpniecību. 

"Tāpat noziedznieki izmanto tradicionālās naudas atmazgāšanas metodes, un nedrīkst aizmirst, ka skaidra nauda joprojām valda pār pasauli. Pēdējos gados naudas atmazgāšana ir strauji pieaugusi un tai par labu nāk dažādas sociālas un ekonomikas pārmaiņas," uzsvēra Longa.

Sagaidāms, ka arī karš Ukrainā pasliktinās šo situāciju, lai gan vēl pāragri spriest, cik lielā mērā. "Par to nav šaubu, jo, skatoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi, to jau varēja skaidri saredzēt," piebilda Longa. 

ES atkopšanās finansējums aptuveni 400 miljardu eiro palīdzēs dalībvalstu novājinātajām ekonomikām, un valstis to ieguldīs, lai atdzīvinātu savas tautsaimniecības, taču eksperte aicināja neaizmirst, ka arī organizētā noziedzība mēģinās gūt labumu no šiem līdzekļiem.

Ņemot vērā minēto, svarīgi ir apzināties riskus, kas saistīti ar dažādiem iepirkumiem , subsīdijām, kā arī pētīt dažādu korupcijas veicinātāju lomu. Tāpēc ir jābūt efektīvai kontrolei, lai šādas personas sauktu pie atbildības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits