Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Newsweek: Igauņi novērojuši Trampa palīga un Krievijas parlamenta deputāta tikšanos

Igaunijas ārējās izlūkošanas dienests - Igaunijas Informācijas pārvalde - pērn veikusi izlūkošanu par Donalda Trampa palīga un prokremliska Krievijas parlamenta deputāta tikšanos kādā Austrumeiropas valstī, trešdien vēstīja portāls Newsweek.

Lai gan Newsweek nav zināms tikšanās iemesls, kāda Rietumvalstu izlūkošanas amatpersona sacīja, ka izlūkošana par tikšanos veica Igaunijas Informācijas pārvalde vai arī tā veikta šīs institūcijas vārdā.

Newsweek tādu informāciju sniedza rakstā par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas norisē un politiskās sašķeltības ASV radīšanu. Rakstā, atsaucoties uz kāda Rietumu izlūkošanas dienesta iegūto informāciju, norādīts, ka kādā brīdī republikāņu prezidenta amata kandidāta Trampa neizprotamā uzvedība lika Krievijas augstākajām amatpersonām uzskatīt, ka viņš būs spiests izstāties no sacensības par Balto namu savas garīgās veselības un acīmredzamās nepiemērotības prezidenta amatam dēļ.

Jo īpaši Kremļa amatpersonas uztrauca tas, ka tās nespēj paredzēt, kādu ietekmi uz Krieviju atstātu Trampa izstāšanās no cīņas par prezidenta amatu. Tādēļ Krievija nolēma pārtraukt tās hakeru iegūto dokumentu noplūdināšanu ar vietnes WikiLeaks starpniecību.

Tajā laikā, kā liecina Rietumu izlūku iegūtie dati, Trampa palīgs tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstošu Krievijas parlamenta deputātu kādā ēkā Austrumeiropā, kuru apsaimnieko Krievijas Ārlietu ministrijas paspārnē esošā aģentūra Rossotrudņičestvo, kuras uzdevums ir pārraudzīt valodas, izglītības un atbalsta programmas krievvalodīgajiem citās valstīs. Lai gan Newsweek nespēja atklāt tikšanās mērķi, kāda Rietumvalstu izlūkošanas amatpersona sacīja, ka izlūkošanu par tikšanos veica Igaunijas Informācijas pārvalde vai tā veikta šīs institūcijas vārdā," lasāms materiālā.

Tajā piebilsts, ka pērn Igaunijas Informācijas pārvalde informēja Igaunijas augstākās amatpersonas, ka Krievijas valdība rada vislielākos īstermiņa draudus Igaunijas, Lietuvas un Latvijas drošībai. Tā rezultātā Trampa acīmredzamais atbalsts Putinam kampaņas laikā radīja bažas Baltijas valstu valdībām, ka, Trampam kļūstot par prezidentu, Krievija radītu arvien lielāku to drošības apdraudējumu.

"Tomēr nav gūti pierādījumi, ka Tramps zināja par tikšanos vai tika par to informēts jau pēc tās norises," piebilsts Newsweek rakstā.

Igaunijas Informācijas pārvalde Igaunijas laikrakstam Postimees atteicās komentēt Newsweek ziņoto. "Informācijas pārvalde nekomentēs medijos izskanējušas baumas," norādīja pārvaldes preses dienestā.

Top komentāri

Republika
R
Nepaies nemaz tik ilgs laiks kā Igauņi uz ceļiem līdīs Trampam pakaļā. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits