Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ANO tiesa: Grieķija pārkāpj savas saistības, bloķējot Maķedonijas pievienošanos NATO

Grieķija ir pārkāpusi savas saistības attiecībā pret Maķedoniju, iebilstot pret kaimiņvalsts uzņemšanu NATO saistībā ar Grieķijas un Maķedonijas strīdu par bijušās Dienvidslāvijas republikas nosaukumu, pirmdien nolēma Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā tiesa.

"Grieķija iebilstot pret Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas uzņemšanu NATO ir pārkāpusi savas saistības, ko nosaka 1995.gada septembrī parakstītais pagaidu nolīgums abu valstu starpā, teikts ANO tiesas Hāgā izplatītajā paziņojumā.

2008.gada novembrī Maķedonija iesniedza tiesā prasību, ka Grieķija pārkāpj savas saistības, kavējot Maķedonijas pievienošanos NATO un jebkurai citai starptautiskai, daudzpusējai vai reģionālai organizācijai vai institūcijai.

Grieķija atsakās atzīt Maķedonijas Republikas nosaukumu, uzskatot, ka tajā apslēptas pretenzijas uz Grieķijas teritoriju. Grieķijas apgabalu, kurš robežojas ar Maķedoniju, vēsturiski arī sauc par Maķedoniju. Tāpēc Grieķija, būdama Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kavē Maķedonijas pievienošanos šīm organizācijām. 2008.gadā Grieķija bloķēja uzaicinājuma izteikšanu Maķedonijai par dalību NATO, bet gadu vēlāk, neņemot vērā Eiropas Komisijas rekomendācijas, Atēnas bloķēja arī Skopjes sarunu par iestāšanas Eiropas Savienībā sākumu.

1993.gadā ANO atzina Maķedoniju kā neatkarīgu valsti ar pilno nosaukumu "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija".

Vairāk nekā 120 valstis, tostarp Krievija un ASV, ir atzinušas šo Balkānu valsti ar tās konstitucionālo nosaukumu "Maķedonijas Republika".

Tomēr ANO Starptautiskā tiesa pirmdien neapmierināja Maķedonijas lūgumu noteikt Grieķijai par pienākumu turpmāk atturēties no Maķedonijas pieteikumu dalībai citās starptautiskajās organizācijās bloķēšanas.

1945.gadā dibinātā Starptautiskā tiesa ir ANO augstākā tiesas institūcija, kas risina starpvalstu konfliktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits