Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aptauja atklāj neglaimojošus faktus par antisemītismu Eiropā

ASV medija CNN pasūtītā pētījumā, kura ietvaros aptaujāti 7000 Eiropas iedzīvotāji septiņās valstīs - Austrijā, Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, Ungārijā, Polijā un Zviedrijā -, secināts, ka daļa eiropiešu aizvien pieturas pie antisemītiskiem uzskatiem. Piemēram, aptuveni ceturtā daļa aptaujāto norādīja, ka, viņuprāt, ebrejiem esot pārāk liela ietekme biznesa un finanšu sektorā, bet daļa to pašu domā arī par mediju un politikas sfēru. Aptaujā atklājās arī visai amizants fakts - ceturtā daļa Ungārijas iedzīvotāju uzskata, ka no visiem pasaules iedzīvotājiem aptuveni 20% ir ebreji, lai gan patiesībā šis skaitlis ir ap 0,2%. Tikmēr vēl daļa uzskata, ka Izraēla antisemītismu izmanto kā ieroci pret kritiķiem.

Trešdaļa no aptaujātajiem atzina, ka par nacistiskā režīma noziegumiem, kuru rezultātā, kā liecina izplatītākās aplēses, tika nogalināti apmēram seši miljoni ebreju, zina ļoti maz. Savukārt katrs divdesmitais atzinis, ka nekad nav dzirdējis par holokaustu.

Šī tendence visvairāk iezīmējās Francijā, kur katrs piektais jaunietis vecumā no 18 līdz 35 gadiem sacīja, ka neko nezina par holokaustu.

Austrijā aptuveni 12% jauniešu nebija dzirdējuši par šaušalīgo vēstures notikumu. Austrijā arī kopumā ir vislielākais īpatsvars cilvēku, kuri atzīst, ka par holokaustu viņiem ir minimālas zināšanas.

Puse eiropiešu uzskata, ka zina par ebreju masu slepkavībām diezgan daudz, bet piektdaļa uzskata, ka zina ļoti daudz. Šeit gan jāatzīmē, ka arī Amerikas Savienotajās Valstīs zināšanas nav diez ko labākas - kā liecina cita aptauja, 10% amerikāņu nebija īsti droši, vai ir ko dzirdējuši par holokaustu. Jauniešu vidū tāds bija katrs piektais jeb 20%. Tāpat liela daļa nespēja atsaukt atmiņā nevienu koncentrācijas nometnes nosaukumu, nedz citus faktus.

Eiropieši uzskata, ka šī notikuma regulāra piemiņa palīdz, lai šādi notikumi nekad neatkārtotos - tā atbildēja divas trešdaļas Eiropiešu. Polijā šādi domā 80% aptaujāto. 

54% uzskata, ka Izraēlai ir tiesības pastāvēt kā neatkarīgai valstij. Arī šis uzskats Polijā ir populārāks kā citās aptaujātajās valstīs. Puse poļu gan pauda uzskatu, ka Izraēla izmanto holokaustu, lai attaisnotu savas darbības mūsdienās. Līdzīgi domā trešdaļa pārējās valstīs aptaujāto. 

40% uzskata, ka antisemītisms Eiropā atkal pieņemas spēkā un ka valstu valdībām būtu jādara vairāk, lai to novērstu. 28% gan norāda, ka negatīvo attieksmi pret ebrejiem izraisa Izraēlas rīcības. 

10% eiropiešu atzīst, ka viņiem nepatīk ebreji, 16% norādīja, ka ir negatīva attieksme pret LGBT+ cilvēkiem, 36% norādīja, ka viņiem nepatīk imigranti, 37% negatīvi izteicās par musulmaņiem un 39% par romiem. 

Nepatika pret ebrejiem aptaujā korelē arī ar tradicionālo stereotipu atražošanu, piemēram, katrs desmitais ungārs un polis uzskata, ka ebrejiem ir pārāk liela vara finanšu institūcijās. Tāpat daudz domā, ka ebrejiem esot pārāk liela ietekme medijos un politikā.

Ceturtā daļa ungāru, piektā daļa britu un poļu uzskata, ka pasaulē ir vairāk nekā 20% ebreju. Četri no desmit sacīja, ka viņu valstī dzīvo no 3-10% ebreju, lai gan, kā liecina CNN dati, vienīgā valsts pasaulē, kur ebreju ir vairāk par 2% ir Izraēla.

CNN norāda, ka aptauja Austrijā, Francijā, Vācijā, Lielbritānijā, Ungārijā, Polijā un Zviedrijā veikta pirms apšaudes sinagogā Pitsburgā, kurā tika noslepkavoti 11 cilvēki. Proti, medija pasvītro, ka antisemītiskais uzbrukums nebija katalizators pētījumam par šo tēmu. 

Top komentāri

ļuļa
ļ
diena, ja jūs sakiet a, pasakiet arī b. un proti to, ka berlīnē, malmē, stokholmā, londonā, parīzē u.c. ir veseli rajoni, kur ebreji nevar pat tuvumā rādīties, jo viņus vienkārši nogalinātu. un tie nav ne balto, ne kristiešu, ne ateistu kvartāli. pasakiet arī to, ka eiropā antisemītisms ir dramatiski pieaudzis pēc robežu atvēršanas 2015. gadā. nez kāpēc, ko? vācijā skolās bija veikta aptauja par holokaustu un lielais vairums musulmaņu skolēnu uzskata, ka hitlers to ir darījis labi un pareizi. tikko berlīnē bija uzbrukums izraēlas žurnālistei, jo viņa uz ielas atļāvās runāt ivritā. viņai pienāca trīs jaunieši, konstatēja, ka viņa runā ebrejiski, un klaji uzbruka, pat nebaidoties no tv kamerām. jaunieši izrādījās "bēgļi" no sīrijas. beidziet vienreiz velt mucas un antisemītismu eiropiešu virzienā, sauciet tak lietas īstajos vārdos!
Robinovičs
R
Semīti, tā pa ātro,ir Arameji,Ebreji,Asīrieši,Haldeji,Arābi u.c. Un tāpēc vārdu Anti-semīts attiecināt tikai uz ebrejiem nav korekti, bet vienkaršāk, pilnīgi nepareizi. Tas būtu tas pats, kā, ja tev nepatīk kaķis, tu to noformulē - man nepatīk kaķveidīgie( visi tīģeris, lauva, leopards, gepards, puma). Ir vajadzīgs korekts apzīmējums, tas varētu būt anti-ebrejs, anti-žīds vai kas tamlīdzīgs, bet ne anti-semīts.
ko saka zinātne
k
"Attitude surveys suggest that anti-Semitic views in Sweden are clearly more widespread among the Muslim group than among Christians or non-religious people. We have also seen a number of examples of anti-Semitic manifestations and incidents which can be tied to individuals with a background in the Middle East, as well as anti-Jewish propaganda spread from Islamist quarters. That development, similar to what we can see in several other western European countries, is a real and serious problem," researcher says"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits