Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aptauja: Kaljuranda ir populārākā Igaunijas prezidenta amata kandidāte

Pirms 24.septembrī gaidāmā elektoru kolēģijas balsojuma par Igaunijas nākamo prezidentu sabiedrībā vispopulārākais kandidāts ir Marina Kaljuranda, kura paziņojusi par atkāpšanos no ārlietu ministra amata, lai kandidētu prezidenta vēlēšanās.

Par to liecina socioloģisko pētījumu kompānijas TNS Emor veiktas interneta aptaujas rezultāti, par kuriem pirmdien vēstīja laikraksts Postimees.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Kaljurandas kandidatūru valsts prezidenta amatam atbalsta 40% respondentu, bet valdošās Reformu partijas virzīto Sīmu Kallasu kā nākamo Igaunijas prezidentu vēlas redzēt 18% aptaujāto.

Igaunijā lielākā opozīcijas spēka - Centra partijas - priekšsēdētāja vietnieci Mailisu Repsu par prezidenti vēlētos redzēt 8% respondentu, bet parlamenta spīkeru Eiki Nestoru šajā amatā labprāt redzētu 7% aptaujas dalībnieku.

6.-8.septembrī tika aptaujāti 1009 Igaunijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptauja notika pēc tam, kad Reformu partija izlēma prezidenta amatam virzīt Kallasu, bet pirms tam, kad Kaljuranda paziņoja par nodomu kandidēt.

TNS Emor pētnieku grupas vadītājs Aivars Vors prognozēja, ka pēc Kaljurandas paziņojuma par atkāpšanos no ārlietu ministra amata un kandidēšanu prezidenta vēlēšanās viņas popularitāte varētu būt vēl vairāk pieaugusi.

Kaljuranda nav nevienas partijas biedre, taču darbam valdībā viņu deleģējusi Reivasa vadītā Reformu partija. 54 gadus vecā karjeras diplomāte Igaunijas ārlietu ministra amatā ir kopš pagājušā gada jūlija.

Igaunijā valdošās Reformu partijas valde augusta beigās nolēma, ka partijas kandidāts elektoru kolēģijā, kas šomēnes vēlēs jauno valsts prezidentu, būs partijas goda priekšsēdētājs un bijušais eirokomisārs Sīms Kallass. Vairāk nekā piecas stundas ilgušajā sanāksmē valdei bija jālemj, vai uz elektoru kolēģijas balsojumu virzīt Kallasa vai Kaljurandas kandidatūru. Kaljuranda, kas jau ilgstoši ir populārākā iespējamā prezidenta amata kandidāte sabiedriskās domas aptaujās, netika virzīta trim balsojumiem parlamentā, kas notika augustā un kuros neviens no kandidātiem neieguva ievēlēšanai nepieciešamo divu trešdaļu deputātu atbalstu. Tika uzskatīts, ka Reformu partija iepriekš bija solījusi Kaljurandu atbalstīt elektoru kolēģijas balsojumā.

Tā kā augustā prezidentu neizdevās ievēlēt parlamentā, 24.septembrī ir sasaukta elektoru kolēģija, kurā būs visi parlamenta deputāti jeb 101 deputāts un 234 pārstāvji no pašvaldībām. Lai kļūtu par valsts prezidentu, kandidātam elektoru kolēģijā jāiegūst vismaz 168 balsis.

Tāpat kā pirmajās trīs vēlēšanu kārtās parlamentā, arī balsojumam elektoru kolēģijā kandidātus var izvirzīt ar rakstisku pieteikumu, kuru parakstījis vismaz 21 kolēģijas loceklis.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī. Viņš nedrīkst kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits