Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptaujas: Reģionālajās vēlēšanās Nīderlandē uzvarējusi Fermeru-pilsoņu kustība

Nīderlandē trešdien notikušajās reģionālajās vēlēšanās uzvarējusi salīdzinoši jaunā Fermeru-pilsoņu kustība (BoerBurgerBeweging, BBB), liecina nobalsojušo velētāju aptaujas.

BBB uzvarai var būt nacionāla mēroga nozīme, jo reģionālo vēlēšanu rezultāti nosaka arī parlamenta augšpalātas - Senāta - sastāvu.

Aptaujas liecina, ka BBB varētu iegūt 15 no 75 vietām Senātā, bet premjerministra Marka Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) - tikai desmit vietas.

BBB tika dibināta 2019.gadā, un parlamentā tā šobrīd ir pārstāvēta tikai ar vienu deputātu, taču zemkopju partija ir spējusi uzrunāt plašākas aprindas, kurās pieņemas spēkā pret līdzšinējo politisko eliti vērsti noskaņojumi.

Nīderlandes zemkopjus ir saniknojušas valdības ieceres samazināt mājlopu skaitu, lai tādējādi samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, šajā nolūkā pat likvidējot daļu fermu. Šī iecere izraisījusi plašus protestus, lauksaimniekiem ar traktoriem bloķējot valdības ēkas.

Nīderlandiešu fermeru protesti izpelnījušies arī starptautisku atbalstu, tai skaitā no bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa puses.

BBB solījusi šos plānus apturēt, un partijai tagad būs iespēja sadarboties ar citām partijām Senātā, lai to panāktu.

Nīderlandes valdība apgalvo, ka tai līdz 2030.gadam jāsamazina slāpekļa emisija par 50%, sevišķi vainojot piesārņojumā lauksaimniecībā izmantoto mēslojumu un kūtsmēslus.

Valdība norādījusi, ka tai jāpilda Nīderlandes tiesas rīkojums, kurā teikts, ka tā ir pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) noteikumus par slāpekļa izmešiem, kas ietekmē augsni un ūdeni.

Taču lauksaimnieki uzskata, ka valdības attieksme pret viņiem ir negodīga, salīdzinot ar tādām nozarēm kā būvniecība, rūpniecība un transports.

Nobalsojušo velētāju aptaujas liecina, ka BBB ieguvusi pirmo vietu visās provincēs, kur tika veiktas aptaujas, tai skaitā Overeiselas provincē, kur izcīnījusi 31,3% balsu, un Ziemeļholandes provincē, kur ieguvusi 14,3% balsu.

Saskaņā ar aptaujām labējā partija "Forums par demokrātiju" (FvD), kas uzvarēja iepriekšējās reģionālajās vēlēšanās 2019.gadā, šoreiz cietusi sakāvi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits