Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ar mācībām atbild uz Krievijas agresiju

Eiropā šonedēļ sākušās vairākas militārās mācības, kuras kārtējo reizi atgādina par pēdējos gados pieaugošo pretstāvi starp Krieviju un Rietumiem. Vislielākā uzmanība tiek pievērsta Krievijas un Baltkrievijas kopīgajiem vērienīgajiem manevriem Zapad-2017, kuri ceturtdien startē Baltijas valstu un Polijas robežu tuvumā un satrauc Krievijas kaimiņus. Atšķirībā no Zviedrijā un Ukrainā notiekošajām militārajām mācībām, kurās piedalās arī NATO dalībvalstu karavīri, Zapad-2017 manevros tiek trenētas nevis aizsardzības, bet uzbrukuma spējas.

Zviedrijas dienvidos pirmdien sākās militārās mācības Aurora-17, kas būs lielākie manevri šīs valsts teritorijā pēdējo 23 gadu laikā. Mācībās bez aptuveni 19 tūkstošiem zviedru militārpersonu piedalīsies vēl gandrīz divi tūkstoši karavīru no ASV, Francijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Lietuvas un Igaunijas. Mācību mērķis esot nostiprināt valsts aizsardzības un atturēšanas spējas, kā arī uzlabot sadarbību ar sabiedrotajiem, vēsta Zviedrijas bruņotie spēki. 

Pēc Krievijas 2014. gadā īstenotās Krimas pussalas aneksijas un iebrukuma Austrumukrainā Zviedrija, kura gadu desmitiem lepojusies ar savu neitralitāti, pieņēmusi vairākus lēmumus, kas būtiski skar valsts aizsardzību. Valstī no nākamā gada tiks atjaunots obligātais militārais dienests, ko atcēla 2010. gadā. Zviedrijas valdība un lielākās opozīcijas partijas augustā vienojās, ka no 2018. līdz 2020. gadam valsts militārajai un civilajai aizsardzībai tērēs 8,1 miljardu kronu (848 miljoni eiro). 

Zviedrija nav NATO dalībvalsts, bet, reaģējot uz Krievijas pieaugošo militāro agresiju Baltijas jūras reģionā, ziemeļvalsts ir nostiprinājusi sadarbību ar aliansi, regulāri piedaloties tās rīkotajās militārajās mācībās. 

Vienā dienā ar mācībām Aurora-17 Ukrainas rietumos sākās Ukrainas un ASV kopīgie manevri Rapid Trident, kuros piedalīsies aptuveni 2500 militārpersonu no 15 valstīm. Ukrainas austrumos jau vairāk nekā trīs gadus turpinās militārs konflikts, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Kijeva un rietumvalstis apgalvo, ka Austrumukrainā atrodas tūkstošiem Krievijas regulārās armijas karavīru un liels daudzums militārās tehnikas. Krievija to noliedz. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 14.septembra, numurā!

Top komentāri

????
?
Vai vēsture atkārtojas, lasiet grāmatu Ledlauzis. Kam un kāpēc vajadzīga tieša robeža ar ienaidnieku.
Kad
K
Diena rakstīs par ASV agresiju visā pasaulē ????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits