Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Arheologi Ēlandē atklāj liecības 1500 gadu senai brutālai asinspirtij

Pēc trīs sezonas ilgušiem arheoloģiskajiem izrakumiem Ēlandes salas austrumu piekrastē pētnieki secinājuši, ka aptuveni 5. gadsimtā tur noticis ārkārtīgi brutāls slaktiņš - cilvēki masveidā nonāvēti savās mājās, bēgot, turklāt nav apglabāti, bet palikuši turpat, kur pakrituši, vēsta The Guardian.

Arheologs Ludvigs Papmels-Dufajs norādījis uz interesantu faktu - kaut par tur notikušo slaktiņu nav nekādu rakstisku liecību, vietējo iedzīvotāju ieskatā kādreizējais ciems uzskatīts par "bīstamu vietu", norādot, ka sava veida nostāsti par tur pirms 1500 gadiem notikušo ir izdzīvojuši.

"Man šķiet, ka notikušais kaut kādā veidā, iespējams, mutvārdu folklorā, izdzīvojis cauri gadsimtiem un radījis ar šo vietu saistītus priekšstatus un tabu," izteicās pētnieks. Kalmaras apgabala muzejs uzsāka arheoloģiskos izrakumus, jo pastāvēja bažas, ka minētā vieta nonākusi melno arheologu jeb tā dēvēto dārgumu meklētāju redzeslokā. To, ka šī "tabu sajūta" izdzīvojusi līdz pat mūsdienām, pētnieki pieredzēja paši, jo vietējie iedzīvotāji viņus brīdinājuši "turēties tālāk no zaļā paugura ar zemo akmens sienu". 

Pētnieki no zemes slāņiem atseguši vien aptuveni desmito daļu no senā ciemata, kas savulaik bijis visai pārticis - atrastas gan skaista sudraba rotaslietas, gan Romas impērijas zelta monētas, taču uzietas ļoti daudz brutālā veidā noslepkavotu cilvēku mirstīgās atliekas. Lielākoties cilvēki nogalināti vai nu bēgot vai savās mājās. Kādā namā uzietas pat deviņu cilvēku atliekas.

Pētnieki atklājumus publiskojuši žurnālā Antiquity, un uzskata, ka faktiski uzgājuši "laikā apstādinātu" ciemata gala ainu, salīdzinot to ar kuģa vraku, tikai uz sauszemes. Par to, ka notikušais ir bijis spējš un visaptverošs slaktiņš, liecina tas, ka neviens pēc tam nav atgriezies ne lai apglabātu mirušos, ne lai savāktu vērtīgās lietas - naudu, dārgmetālu un stikla rotaslietas. 

Arheologi plāno izrakumus atsākt arī šovasar, taču jau norādījuši, ka ar trīs gados savākto materiālu darba pietiks vairākām ziemām, lai atbildētu uz mīklaino jautājumu - kas un kāpēc šajā vietā noticis.

Top komentāri

.
.
Vikingi
:)
:
Zviedri nebija vikingi! Visdrīzāk, tie bija niknie kurši, kas tolaik terorizēja visu Baltijas jūras reģionu! Zviedrijā un Dānīja joprojām ir sgalabājušās liecības par kuršu uzbrukumiem tieši ap to laiku!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits