Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ārlietu ministrs: Ekvadora vairs nekārtos lietas ar Lielbritāniju Asanža vārdā

Ekvadora vairs neplāno kārtot lietas ar Lielbritānijas valdību vietnes WikiLeaks dibinātāja Džūljena Asanža vārdā, otrdien paziņojis Ekvadoras ārlietu ministrs Hosē Valensija.

Valensija intervijā ziņu aģentūrai Reuters sacīja, ka Ekvadoras vienīgā atbildība ir rūpēties par Asanža labklājību.

Asanžs ir iesūdzējis tiesā Ekvadoras valdību par pamattiesību pārkāpumiem un to, ka, mitinoties vēstniecībā Londonā, tiek ierobežota viņa piekļuve ārpasaulei.

"Ekvadorai nav pienākums spert nekādus tālākus soļus," sacīja Valensija.

"Mēs neesam nedz Asanža kunga advokāti, nedz britu valdības pārstāvji. Šī lieta jāatrisina starp Asanžu un Lielbritāniju," viņš piebilda.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija vēl nav komentējusi Valensijas sacīto.

Asanža austrāliešu advokāts Gregs Bārns e-pasta vēstulē Reuters norādīja, ka jaunākie notikumi liecina, ka būtu jāiejaucas Austrālijas valdībai, lai palīdzētu savam pilsonim, kuram "draud īstas briesmas".

Valensijas izteikumi liecina par Ekvadoras atkāpšanos no ierastajiem centieniem saglabāt dialogu ar Lielbritānijas varasiestādēm jautājumā par Asanža situāciju.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur viņš ieradās, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai. Tur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Valensija sacīja, ka ir neapmierināts ar Asanža lēmumu iesūdzēt tiesā Ekvadoras valdību. Ministrs norādīja, ka starptautiskās vienošanās neliek Ekvadorai maksāt par Asanža veļas mazgāšanu un līdzīgām lietām.

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno sacījis, ka patvērums vēstniecībā nebūs mūžīgs un Asanžam kaut kad vēstniecība Londonā būs jāpamet. Taču prezidents paudis bažas par Asanža iespējamo izdošanu ASV.

Valensija sacīja, ka nav apspriedis Asanža situāciju ar ASV valdību.

Pagājušā gada decembrī Ekvadora piešķīra Asanžam pilsonību un mēģināja iecelt viņu amatā Ekvadoras diplomātiskajā misijā Lielbritānijā un Krievijā, kas būtu ļāvis viņam atstāt vēstniecību. Taču Lielbritānija nobloķēja šo mēģinājumu, neatzīstot Asanža diplomātisko statusu.

 

Top komentāri

Krūze
K
Ļoti zīmīgs bija neizdevušā Ekvadoras diplomāta nosūtījuma galamērķis - laikam taču pie saimniekiem. Tāpat kā Snoudenam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits