Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV ekonomists: Grieķijas izstāšanās no eiro zonas ir tikai laika jautājums

Parādu krīzes plosītās Grieķijas izstāšanās no eiro zonas ir tikai laika jautājums, paziņojis ietekmīgais Hārvarda universitātes ekonomists un bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) galvenais ekonomists Kenets Rogofs.

Aģentūras Bloomberg organizētā pasākumā Ņujorkā viņš sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) līderu samitā panāktā vienošanās par tā dēvētā eiro zonas glābšanas fonda jeb Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF) palielināšanu nolūkā iegrožot parādu krīzi tikai novilcina laiku, jo Grieķija, domājams, aizies no Eiropas Monetārās savienības nākamo desmit gadu laikā.

"Ir diezgan skaidrs, ka eiro [projekts] nedarbojas, ka tam nav stabila līdzsvara," apgalvoja ekonomists.

Komentējot straujo kāpumu akciju tirgos, kāds sekoja pēc ES samitā pieņemtās vienošanās, Rogofs sacīja: "Es to skaidrotu tā, ka tirgi vienkārši priecājas, ka vēl ir dzīvi. Jau pēc diezgan īsa laika perioda tajā atjaunosies šaubas."

Pēc ekonomista teiktā, valstis vēsturiski nonāk grūtībās, kad to parādu līmeņi pārsniedz 90% no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču Grieķijas parāds pat pēc lēmuma par daļēju tā norakstīšanu veido 120% no IKP.

"Es nedomāju, ka vajadzētu šaubīties, ka līdzās Grieķijai mēs pieredzēsim vēl citus defoltus. Interesants jautājums ir, vai visas valstis, kas ir eiro zonā, tajā paliks? Mana atbilde uz to ir - nē," rezumēja Rogofs, piemetinot, ka pastāv 80% varbūtība, ka Grieķija eiro zonu atstās nākamo desmit gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits