Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ASV Senātā iesniegts likumprojekts par Francijas dzelzceļa atbildību holokaustā

ASV likumdevēji ierosinājuši likumprojektu, kas paredz saukt pie atbildības Francijas valstij piederošo dzelzceļa uzņēmumu SNCF par tā līdzdalību ebreju transportēšanā uz koncentrācijas nometnēm.

Likumprojekts, kuru abu partiju likumdevēju grupas vārdā trešdienas vakarā iesniedza senators Čaks Šūmers, ļaus ASV dzīvojošajiem holokausta upuriem vērsties ar prasībām pret SNCF Savienoto Valstu tiesās.

Likumprojekta mērķis ir atcelt SNCF imunitāti, kuru uzņēmumam garantē likums par citu suverēno valstu imunitāti. Attiecīgs likumprojekts Pārstāvju palātā jau iesniegts aprīlī. Līdzīgs likumprojekts Kongresā tika iesniegts jau iepriekšējā sasaukuma laikā 2011.gadā, taču tas tā arī netika pieņemts.

"Izdzīvojušie un bojāgājušo ģimenes locekļi ilgi ir centušies saukt SNCF pie atbildības pat tā aktīvo lomu holokaustā, taču līdz šim uzņēmumam izdevies aizsegties ar ārvalstu suverēnu imunitāti, izvairoties no Savienoto Valstu tiesu jurisdikcijas," teikts Šūmera izplatītajā paziņojumā.

"Holokausta dzelzceļa taisnīguma likums beidzot ļaus izdzīvojušajiem un ģimenes locekļiem saukt tiesā pie atbildības Francijas dzelzceļu uzņēmumu par tūkstošu nosūtīšanu nāvē Otrā pasaules kara laikā un sniegs izdzīvojušajiem un ģimenes locekļiem izredzes uz taisnīgumu," norādījis senators.

SNCF oficiāli izteicis nožēlu par sadarbību ar nacistiem, taču norādījis, ka to uzspiedusi nacistiskās Vācijas okupācijas vara. Uzņēmums bijis spiests piedalīties 75 000 Francijas ebreju deportēšanā. Vienlaikus SNCF uzsvēris, ka nacisti nogalinājuši arī 2000 uzņēmuma darbinieku. Šobrīd SNCF vēlas ASV noslēgt vairākus līgumus, kurus paredzēts finansēt ar budžeta līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits