Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atklās simts strādnieku dzīvības prasījušo Stambulas lidostu

Turcijā pirmdien tiks atklāta Stambulas jaunā lidosta, kuras būvniecības laikā bojā gājuši vairāk nekā simts strādnieki.

Tagad sāks darboties lidostas pirmā kārta, kuras jauda ir 90 miljoni pasažieru gadā, taču plānots, ka pēc lidostas pilnīgas pabeigšanas, kas iecerēta orientējoši 2030.gadā, tā apkalpos 150 miljonus pasažieru gadā, kļūstot par lielāko lidostu pasaulē. Nepieciešamības gadījumā lidostas jaudu varēs palielināt līdz 200 miljoniem pasažieru gadā.

Lidostas pirmajā kārtā ir divi skrejceļi, bet pēc pabeigšanas lidostai būs seši skrejceļi.

Atklāšanas ceremonija notiks pirmdien, kad tiks svinēta Turcijas Republikas dibināšanas 95.gadadiena, un gaidāms, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceremonijā paziņos jaunās lidostas nosaukumu.

Tomēr pirmie regulārie reisi no jaunās lidostas sāksies ceturtdien, kad Turcijas nacionālā aviokompānija Turkish Airlines no jaunās lidostas sāks lidot uz Ankaru, Izmiru un Antalju, Turcijā, kā arī uz Erdžanu, Kipras turku daļā, un Azerbaidžānas galvaspilsētu Baku.

Plānots, ka līdz jaunajam gadam visi reisi no Ataturka lidostas, kas pašlaik ir galvenā Stambulas lidosta, tiks pārcelti uz jauno lidostu, un regulārie reisi no Ataturka lidostas vairs nenotiks. Tomēr otra Stambulas lidosta - Sabihas Gekčenas lidosta - turpinās darboties. Pagājušajā gadā Ataturka lidosta apkalpoja 64 miljonus pasažieru, bet Sabihas Gekčenas lidosta - 31 miljonu pasažieru.

Lidostas būvniecībā vienlaikus strādāja 36 000 cilvēku. Protestējot pret sliktajiem darba apstākļiem, septembrī notika lidostas būvniecībā strādājošo streiki.

Būvniecības darbinieku arodbiedrības vadītājs Nihats Demirs ziņu aģentūrai Associated Press teica, ka, lai iekļautos valdības noteiktajos termiņos, lidostas būvētāji bijuši spiesti strādāt virsstundas, kā arī tikuši pārkāpti drošības noteikumi, un lidostas būvniecībā gājuši bojā vairāk nekā 100 cilvēku.

"Lidosta ir kļuvusi par kapsētu," sacīja Demirs.

Pašlaik lielākā lidosta pasaulē ir Atlantas Hārtsfīlda-Džeksona lidosta, kas pērn apkalpoja 104 miljonus pasažieru.

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Atklās sporta centru pie simts astoņdemit slīkoņu prasījušā Ķīžezera... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits