Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baidens un Džonsons apsprieduši sadarbības padziļināšanu

Jaunais ASV prezidents Džo Baidens un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien pirmajā telefonsarunā kopš Baidena inaugurācijas apsprieduši sadarbības padziļināšanu, paziņojis Džonsona birojs.

Džonsons ir pirmais Eiropas līderis, kurš saņēmis zvanu no Baidena, kurš pirms tam sazvanījās ar Kanādas un Meksikas līderiem, vēsta britu mediji.

Džonsons telefonsarunā apsveica Baidenu ar inaugurāciju, paziņoja Džonsona birojs, norādot, ka abi līderi cer uz "ciešās alianses stiprināšanu" abu valstu starpā.

Laikraksts Sunday Telegraph vēstīja, ka Džonsons ir pirmais līderis ārpus Ziemeļamerikas, ar kuru Baidens runājis.

Laikraksts vēstīja, ka Baidens piezvanījis Džonsonam divas dienas agrāk nekā bijis sākotnēji plānots, un tas tiks uztverts kā liels stimuls Lielbritānijas un ASV īpašajām attiecībām.

Baidena pirmais zvans ārvalstu līderim bija piektdien, kad viņš sazvanījās ar Kanādas premjeru Džastinu Trudo.

Komentējot Baidena sarunu ar Džonsonu, Baltais nams pavēstīja, ka prezidents darījis zināmu nodomu stiprināt īpašās attiecības starp abām valstīm un norādījis, cik svarīga ir sadarbība, tostarp starptautiskās organizācijās.

Džonsons publicēja tviterī fotogrāfiju, kurā redzams runājam pa telefonu ar Baidenu.

Sarunas mērķis, acīmredzot, bija uzlabot attiecības starp Džonsonu un Baidenu, kurš 2019.gadā nodēvēja Džonsonu par Donalda Trampa klonu.

Baidens agrāk arī kritizējis Džonsona Brexit politiku, bet Džonsona birojs ziņoja, ka abi līderi telefonsarunā apsprieduši ieguvumus, ko varētu dot brīvās tirdzniecības līgums starp Lielbritāniju un ASV.

Džonsons telefonsarunā norādījis, ka grasās atrisināt esošās tirdzniecības problēmas tik drīz, cik iespējams.

Džonsons arī uzslavēja Baidenu par vairāku Trampa pieņemto lēmumu atcelšanu.

Viņš silti apsveica Baidena lēmumu par ASV atkalpievienošanos Parīzes nolīgumam par klimata pārmaiņu ierobežošanu un Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

Abi līderi pauda cerību uz drīzu tikšanos un apliecināja, ka kopīgi strādās pie ANO klimata izmaiņu samita, kas novembrī plānots Skotijā.

Baltais nams norādīja, ka abu valstu interesēs ir cīņa ar klimata izmaiņām un jaunā koronavīrusa pandēmiju, un pavēstīja, ka Baidens grasās "atdzīvināt transatlantiskās saites, uzsverot NATO būtisko lomu kolektīvajā aizsardzībā un kopīgajās vērtībās".

Abi līderi arī "apsprieda nepieciešamību pēc koordinēšanās kopīgās ārpolitikas prioritātēs, tostarp Ķīnas, Irānas un Krievijas" jautājums, noradīja Baltais nams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits