Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Baltijas valstis mudina Brexit dēļ palielināt ES dalībvalstu iemaksas kopējā budžetā

Latvija, Lietuva un Igaunija ceturtdien aicinājušas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pēc 2020.gada palielināt iemaksas ES kopīgajā budžetā, lai bloka līdzekļi pārāk nesamazinātos saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos.

Vienlaikus ES vadības uzmanība šai vēstulē pievērsta tam, ka Baltijas valstis vēlētos, lai jaunajā ES finanšu perspektīvā būtu paredzēti pietiekami līdzekļi kohēzijas politikai, lauksaimniecībai un stratēģiskajiem projektiem - Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācijai ar Rietumeiropu, Rail Baltica un Ignalinas atomelektrostacijas slēgšanai.

"Esam gatavi diskutēt par to, kā uzturēt pašreizējās daudzgadu finansējuma programmas līmeni arī pēc Brexit, palielinot iemaksas ES budžetā un, iespējams, atrodot jaunus iekšējos resursus," sacīts vēstulē, kuru parakstījuši Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis un Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

Vēstuli Grībauskaite ceturtdien iesniegusi Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, kurš ieradies Viļņā uz Lietuvas valsts atjaunošanas simtgades svinībām.

Lietuvas prezidente atzinusi, ka iemaksas kopīgajā budžetā būs politiski jutīgs jautājums, bet norādījusi, ka Lietuva ir gatava palielināt savu daļu, lai tiktu pienācīgi finansēti infrastruktūras un aizsardzības projekti.

Pēc viņas teiktā, ES budžets līdz ar Lielbritānijas izstāšanos zaudēs aptuveni 13 miljardus eiro.

"Saskatām papildu vajadzības saistībā ar sadarbību aizsardzības jomā un vajadzībām elektrības, transporta un enerģētikas jomā - daudziem starpsavienojumiem starp Eiropas valstīm. (..) Piemērojot noteiktu formulu, mēs gribētu labprātīgi piedalīties Eiropas budžeta veidošanā," piebildusi Grībauskaite.

"Taču saprotam, ka dažām valstīm tas varētu būt sarežģīti un nekādā ziņā neuzspiežam (..), par to runāt vēl pāragri," viņa atzinusi.

Tusks Baltijas valstu ierosinājumus Lietuvas žurnālistiem nekomentēja. "Vēstuli tikko saņēmu, man vajag vairāk laika, lai to izanalizētu, bet kā vienmēr varat uz mani paļauties," viņš sacīja, bet vienlaikus prognozēja, ka budžeta sarunas būs smagas.

"Brexit kontekstā sarunas par nākamo ES budžetu būs īpaši liels izaicinājums - ne tādēļ vien, ka Apvienotās Karalistes aiziešana atstās plaisu finansējumā, bet arī tādēļ, ka Lielbritānijas referendums tikai apliecinājis nepieciešamību pastiprināt pūliņus, kas vērsti uz svarīgāko izaicinājumu pārvarēšanu, - es te domāju migrāciju, aizsardzību un brīvu pārvietošanos, īpaši jauniešu mobilitāti. Visām šīm prioritātēm būs vajadzīga papildu nauda," norādīja Tusks.

Paredzams, ka ES līderi bloka nākamā daudzgadu budžeta projektu sāks apspriest 23.februārī un pats budžeta projekts tiks prezentēts maijā.

Top komentāri

pa
p
ES budžets būtu jāsamazina.
Stratēģija 2017.-2019.
S
"nodrošināt savlaicīgu aizņemšanos starptautiskajos finanšu tirgos, galvenokārt organizējot regulāras publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas, lai saskaņā ar noteiktiem atmaksas grfikiem nodrošinātu uzņemto valsts parāda saistību pārfinansēšanu" https://www.kase.gov.lv/sites/default/files/public/SSD/Pārskati/Gada%20pārskats/parada_struktura_debt_structure.pdf
LETAistiem
L
db šodien pavīdēja kangarmeitene lukašēviča, kas teica, ka Latvija ir gatava ievērojami palielināt savas iemaksas ES budžetā - vai šo jūs it kā nepamanījāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits