Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltkrievija informē Lietuvu par nodomu novembra sākumā sākt ražot elektroenerģiju Astravjecas AES

Lietuvas elektropārvades sistēmas operators Litgrid no Baltkrievijas energokoncerna Belenergo saņēmis informāciju, ka Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā (AES) laikā no 1. līdz 10.novembrim varētu sākties elektroenerģijas ražošana.

Litgrid norāda, ka saskaņā ar Lietuvā pieņemto likumu par Astravjecas atomelektrostacijā saražotās elektroenerģijas boikotu kompānija noteiks nulles caurlaidību elektroenerģijas tirdzniecībai no Baltkrievijas, sākot ar brīdi, kad šai spēkstacijā sāksies elektroenerģijas ražošana.

Par to Lietuvas pārvades sistēmas operators ar Nord Pool biržas starpniecību informējis tirgus dalībniekus.

"Kā iepriekš jau esam ziņojuši, saņemot informāciju par elektroenerģijas ražošanas sākumu vai "Litgrid" sistēmas vadības centrā fiksējot reālā laika datus, kas uzrāda ražošanu Astravjecas atomelektrostacijā, nekavējoties noteiksim nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas," paziņojumā norāda Litgrid vadītāja pienākumu izpildītājs Vidmants Grušs.

Lietuvas likums arī noteic, ka no Astravjecas AES darbības sākuma brīža Lietuva neparedzēs Baltkrievijai elektroenerģijas rezerves.

Grušs norādījis, ka Baltkrievijas elektropārvades sistēmas operatoram nebūs pieejama Kruones hidroakumulācijas elektrostacija, kas Lietuvā nodrošina avārijas rezervju pakalpojumu, un to nevarēs izmantot Astravjecas AES vajadzībām.

20.augustā Baltkrievija paziņoja, ka pabeigta kodoldegvielas ielāde Astravjecas AES pirmajā reaktorā, bet 11.oktobrī pavēstīja, ka tajā uzsākta vadāma ķēdes reakcija un tuvākajā laikā tiks veikti pētniecības darbi, lai pārliecinātos par kontroles sistēmas drošumu un reaktora iekārtas kodoldrošību, bet nākamajā posmā paredzēta pirmā energobloka enerģētiskā iedarbināšana ar pieslēgšanu valsts energosistēmai.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš izteicies, ka tas varētu notikt 7.novembrī.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits